Francuska u strahu: Veoma opasan radikalni islamista pobegao iz zatvora, iskoristio je jedinu priliku koju je imao za beg

Sociolozi i stručnjaci za terorizam ističu da se u francuskim zatvorima često stvara pogodna klima za dalju radikalizaciju u kontaktu zatvorenika s uhapšenim najtvrđim islamistima

  • 4

Radikalni islamista Antoni Pondaven (21) pobegao je u utorak iz zatvorske bolnice u Francuskoj, a zbog opravdane sumnje da svakog časa može da izvrši napad, cela zemlja strahuje.

Kako prenose mediji, Antoni je iskoristio priliku kad je izlazio iz zatvorskog vozila kojim je iz ćelije prevezen do bolnice. Jedan od stražara uhvatio ga je i oborio na zemlju, ali Antoni je ipak uspeo da se izvuče i nastavi da beži. Imao je i dva saučesnika, koji su ga napolju čekali u automobilu.

>>> Ovo je terorista koji je usred Pariza nožem ubadao ljude: Pre napada se pojavio u snimku ISIS-a (FOTO) (VIDEO)

Antoni Pondaven je zatvoren zbog višestrukih krađa automobila - Foto: Shutterstock

Iako zatvoren zbog višestrukih krađa automobila, Antoni je istovremeno bio zaveden u kartoteku "S", u kojoj se nalaze imena osoba koje su se radikalizovale i koje predstavljaju potencijalnu opasnost po javnu bezbednost.

Mediji prenose da je kao maloletnik bio problematičan, a da je sada veoma opasan.

Sociolozi i stručnjaci za terorizam ističu da se u francuskim zatvorima često stvara pogodna klima za dalju radikalizaciju u kontaktu zatvorenika s uhapšenim najtvrđim islamistima.

Kako je navela policija, sasvim je izvesno da je bekstvo isplanirano u zatvoru, jer u skoro svakoj ćeliji, i pored zabrane, postoji mobilni telefon.

Iako su zabranjeni, u skoro svakoj ćeliji se može naći bar jedan mobilni telefon - Foto: Guliver/Justin Sullivan/Getty

Policijski sindikat negodovao je što ovako opasan zatvorenik nije bio bolje čuvan, već su ga pratili obični zatvorski čuvari, a ne policajci, koji nisu ni bili naoružani.

Opozicija je tim povodom skrenula pažnju da je čak 60 odsto ekstremista koji su izvršili napade u poslednjih nekoliko godina, u kojima je stradalo 246 Francuza, već od ranije bilo zavedeno u kartoteci "S", zbog čega je moglo da se pretpostavi da će u nekom trenutku krenuti u akciju.

Vlasti s druge strane, ističu da u ovoj kartoteci postoji mnogo kategorija, zavisno od toga koliko je osoba opasna, a da ponekad ime na njoj figurira samo zato što je jednom bila u kontaktu s nekim ko je iz islamskog miljea, te da je nemoguće u bilo kom trenutku znati šta misli svako od dvadeset hiljada ljudi čija imena se nalaze na tom spisku.

VIDEO: Povećavaju se kapaciteti zatvora u Srbiji

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tigar

    16. maj 2018 | 16:44

    Francuzi imaju puno izdajnika u drzavi koji dozvoljavaju ovakve stvari.

  • Nena

    16. maj 2018 | 21:54

    Ko drugom kopa jamu sam u nju uskace.Svima ce se vratiti milo za drago.Svi su protiv Srba, svi bi da sude Srbiji!Nek se ne nadaju dobrom , ima boga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA