≫ 

Maduro proterao američkog otpravnika poslova: Naredio mu da u roku od 48 sati napusti Venecuelu

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u ponedeljak novu meru kojom se vladi Venecuele ograničavaju mogućnosti da prodaje imovinu posle izbora, koje Bela kuca ocenjuje kao "prevaru"

  • 4

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je otpravnika poslova Ambasade SAD u Karakasu Toda Robinsona za personu non grata i naredio da on i njegov zamenik Brajan Naranho budu proterani u roku od 48 sati zbog navodnog kovanja zavere protiv socijalističke vlade.

On je dodao da američke sankcije predstavljaju uvredu za "nacionalno dostojanstvo" i izazivaju patnju kod ljudi, preneo je Rojters.

Maduro pobedio, a Venecuela tone u siromaštvo: Pola država sveta ne priznaje izbore, građani razmišljaju samo kako da prežive (FOTO) (VIDEO)

Venecuelansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da su nove američke mere kojima se vladi Venecuele ograničava mogućnost da prodaje imovinu i dug u SAD - "ilegalne".

- Sankcije su ludilo, varvarstvo i apsolutno kontradiktorne međunarodnom pravu - izjavio je ministar spoljnih poslova Horhe Areaza.

Američki Stejt department saopštio je da odbacuje optužbe predsednika Venecuele Nikolasa Madura da su dvojica visoko pozicioniranih američkih diplomata učestvovala u, kako je rekao Maduro, " vojnoj zaveri" ili se mešali u ekonomska i politička pitanja zemlje.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u ponedeljak novu meru kojom se vladi Venecuele ograničavaju mogućnosti da prodaje imovinu posle izbora, koje Bela kuca ocenjuje kao "prevaru".

Maduro proslavlja pobedu na izborima Foto: Tanjug/AP

EU PORUČUJE: IZBORI NISU ISPUNILI STANDARDE

Izbori u Venecueli, na kojima je Nikolas Maduro osvojio novi šestogodišnji predsednički mandat, nisu ispunili međunarodne standarde, saopštila je Evropska unija i poručila da će razmotriti svoj odogovor.

- EU i njene države članice razmotriće usvajanje adekvatnih mera - navodi se u saopštenju bloka, ali se ne obrazlaže detaljnije kakav će odgovor biti.

U saopštenju se ocenjuje da su predsednički i regionalni izbori u Venecueli sprovedeni bez nacionalnog dogovora o izbornom kalendaru, kao i bez ispunjavanja minimalnih međunarodnih standarda za verodostojan proces, preneo je Rojters.

Maduro je osvojio novi šestogodišnji predsednički mandat na izborima održanim u nedelju, ali njegovi glavni protivnici te izbore ne priznaju, tvrdeći da je izborni proces bio praćen mnogobrojnim neregularnostima.

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA