≫ 

Ruski novinar ubijen u Kijevu: Pronađen mrtav u stanu punom krvi

Arkadij Babčenko upucan je u stanu

  • 3

Ruski novinar i voditelj Arkadij Babčenko upucan je u Kijevu, saopštio je ukrajinski portal "Obozrevatelj", prenosi Sputnjik.

Hapšenje u Trstu: Srpski tinejdžer zario polomljenu staklenu flašu Italijanu u leđa

- Na broj 102 (hitne službe) stigao je poziv da je u stanu upucan novinar. U stanu su pronađeni tragovi krvi. Iako su ga kola Hitne pomoći povezla u bolnicu, on je već bio mrtav - piše portal pozivajući se na izvore.

Savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko potvrdio je da je Babčenko ubijen.

- Novinar je pronađen u stanu u Ulici Nikolsko-Slobodskaja u kraju koji se zove Dnjepar. Na broj hitne službe je stiglo obaveštenje od lekara: pozvala ih je jedna žena i rekla da je pronašla muža prekrivenog krvlju u stanu. Žrtva je već bila mrtva od rana koje su bile na leđima. Muškarac je 1977. godište, ruski je državljanin i voditelj na jednom TV kanalu - navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Babčenko je pronađen na stepeništu, upucan u leđa nekoliko puta. Anton Geraščenko je naveo da je novinar bio u nabavci namirnica i da je upucan po povratku u stan. Jake policijske snage su na terenu.

Mnogi lokalni mediji preneli su vest da je žrtva upravo Arkadij Babčenko, Foto: Wikipeda

Policija veruje da su njegove teme bile povod i da motiv za ubistvo treba tražiti upravo u njegovoj profesiji. Babčenko je bio, piše Independent, kritičar Kremlja. Pravnik po struci, bio je veteran iz sukoba u Čečeniji, prvi put mobilisan, a drugi put kao vojnik po ugovoru. Upravo u Čečeniji je otkrio svoju strast za pisanjem, objavivši knjigu o svojim ratnim iskustvima. Kasnije je došlo i novinarstvo. Često je izveštavao sa ratišta, a vojnici su ga, začudo, tolerisali jer su prepoznavali njegovo ratničko iskustvo.

Samo nekoliko sati pred smrt, na Tviteru je podsetio na ukrajinski vojni helikopter u kom za njega, pre 4 godine, nije bilo mesta. Dva sata kasnije, 14 ljudi sa tog leta je bilo mrtvo, jer je helikopter oboren. Taj dan slavio je kao drugi rođendan.

U februaru 2017. godine, preselio se u Češku, pre nego što se nastanio u Ukrajini.

- Postoji mišljenje da je za mene dobro da, bar na neko vreme, živim van naše majčice Rusije - objasnio je tada.

Nadležni će ipak istražiti sve ostale mogućnosti, rekao je šef policije Andrej Kriščenko za Interfax.

Podsetimo, 2016. godine ubijen je istraživački novinar Pavlo Šeremet u Kijevu. Njegovo ubistvo je do danas ostalo nerazjašnjeno.

VIDEO: Pucnjava ispred Skupštine, policija predstavila pokaznu vežbu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA