≫ 

Francuska najavljuje Ministarstvo za istinu: Makron ima isti "problem" kao i Tramp, protivnici već na nogama

Osnovni dokument je lažnu vest definisao kao svaku tvrdnju ili pripisavanje događaja bez proverljivih elemenata koji bi je činili verodostojnom

  • 0

Francuski predsednik Emanuel Makron je pre nekoliko dana otkrio svoje planove da u Francuskoj po prvi put uvede ministarstvo za istinu kako bi se borili protiv lažnih informacija.

Cilj ovog zakona je da se spreči ono što Makron nazivao "manupulisanje informacijama" tokom izbornih kampanja. Predlog zakona našao se pred poslanicima ove zemlje.

U prvom redu su na udaru nove tehnologije. Naročito su na meti "fake news" koje se prenose preko društvenih mreža i destabilizuju politički život u izbornom periodu. Neki portali samo od toga žive.

Makron "iskoristio" Bizmarka i uporedio Trampa sa kobasicama: Bolje da ne znate šta je unutra (FOTO)

Lažne vesti su u poslednje vreme uzburkale tok izbora u SAD i Francuskoj. Svoju punu primenu su našle i tokom rata u bišvoj Jugoslaviji ili Iraku, da bi se opravdale spoljne intervencije. Postale su svakodnevica "izveštavanja" od devedesetih, ali su "pionirski poduhvati" registrovani još pred Prvi svetski rat.

Od novih mera izuzeti su satirični sadržaji. Tu i nastaje glavni problem, jer ostaje otvoreno pitanje ko je taj ko može da proceni gde je tačno granica između parodije i informacije.

Vrlo često se žanrovi prepliću, a u nekim lažnim vestima ima i istinitih delova. Teško je dokazati istinu i nameru, pišu Večernje Novosti.

Osnovni dokument je lažnu vest definisao kao svaku tvrdnju ili pripisavanje događaja bez proverljivih elemenata koji bi je činili verodostojnom.

Novinarska udruženja su se bunila, smatrajući da se na ovaj način na mala vrata uvodi cenzura, pa je, da bi se to delimično ublažilo, uneta klauzula da se sve odnosi samo na slučajeve u kojima je utvrđno da je širenje lažnih vesti proisteklo iz loše namere.

Visoki audio-vizuelni savet će sa svoje strane moći da suspenduje ili prekine emitovanje ukoliko se utvrdi da sadržaj kontroliše strana država ili je on pod njenim uticajem.

Da bi se izbegla "intoksikacija" javnosti, predlog zakona predviđa da određeni kandidat ili politička partija mogu da zatraže od suda se po hitnom postupku prekine širenje lažnih vesti tokom tri predizborna meseca. Sudija mora da se oglasi u roku od 48 sati.

Predsednik SAD Donald Tramp još od dolaska na vlast često optužuje medije da plasiraju "lažne vesti" protiv njega.

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA