≫ 

Kim krije od svog naroda susret s Trampom: Državna TV javlja da jede morske plodove

Dok se događaj koji može da odredi njihove živote odvija u Singapuru, državni mediji Severne Koreje javljaju da je Kim posetio restoran

  • 0

S obzirom da je sva svetska pažnja usmerena na Singapur i na istorijski samit Donalda Trampa i Kim Džong-una, prestonica Severne Koreje sigurno sva uzbuđeno bruji, zar ne?

Pa, možda bi i bilo tako kada bi u Pjongjangu znali šta se u Singapuru događa, navodi AP.

Angela Merkel prokomentarisala Trampove poruke na Tviteru: Deprimirajuće su

Sa malo drugih izvora informisanja osim državnih medija, glasina i tračeva, većina građana Severne Koreje i dalje je uglavnom u mraku što se tiče tog važnog - možda i životno važnog - događaja, koji treba da se odigra van njihove izolovane zemlje.

Zvanični mediji su javili da dva lidera treba da se sastanu, ali nisu dali mnogo detalja, čak ni lokaciji, ni datum susreta.

U nedelju još nije bilo zvanično potvrđeno da je Kim napustio zemlju i da je stigao u Singapur.

Umesto toga, udarne vesti u Severnoj Koreji su zvučale potpuno uobičajeno - na primer vest da je Kim posetio restoran sa morskom hranom u Pjongjangu.

U Severnoj Koreji građani će najverovatnije detalje samita saznati tek kada se završi Foto: AP/Tanjug

Glas se ipak proširio, tako da je izvesnost susreta Kima i Trampa "na radaru" građana.

Samit lidera SAD i Severne Koreje mogao bi imati krupne i direktne posledice po njihove živote, pa je prirodno da ljudi žele da budu obavešteni, navodi AP dodajući, međutim, da su bez jakih i nezavisnih medija tačne vesti manje izvesne, dok preterivanja i glasina verovatno ima u izobilju.

Ukoliko budu sledili svoju uobičajenu rutinu, državni mediji će verovatno sačekati da se samit završi, pa tek onda dati prvi izveštaj.

Tako se, na primer, vest da je američki državni sekretar Majk Pompeo posetio Severnu Koreju mogla se saznati tek narednog dana, na naslovnim stranicama "Rodong šumuna" glasila vladajuće partije.

Međutim, konstatuje AP, ništa u vezi sa ovim samitom nije rutina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA