"Nisi u Bosni" i "Kod mene si bezbedna": Austrijski poslanici tokom skupštinske debate dobacivali koleginici Almi Zadić

Austrijska poslanica poreklom iz Bosne izvređana je dok je stajala za govornicom

  • 9

Austrijski parlament trenutno se bavi ksenofobičnim i seksističkim napadima na poslanicu "Liste Pilc" Almu Zadić, što je bila jedna od glavnih tema današnje sednice.

Njoj je, na sednici parlamenta, kada je za govornicom pričala o aferi oko Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), jedan poslanik dovikao "Nisi u Bosni", a drugi "Alma, kod mene si bezbedna".

Ustanovljeno je da je dobacivanje "Nisi u Bosni. Ne mešajte to" izrekao poslanik Narodne partije (OVP) Johan Redler.

- To je bezobrazluk i nije prvi put da se moje poreklo koristi u debati. To nema nikakve veze sa BVT, a i nije u saglasnosti sa dostojanstvom parlamenta - rekla je Zadić, koja je rođena Tuzlanka.

Redler je, sa druge strane, poručio da se nije radilo o uvredi i da je to što je kazao potpuno u redu, jer je Bosna nesigurna zemlja sa korupcijom i drugim problemima, ne kao Austrija.

Zadić je rođena u Tuzli Printksin: Youtube/LISTE PILZ

- Moja izjava nije ksenofobična. Kao prvo ja sam član grupe prijateljstva sa Bosnom, kao drugo u mojoj opštini Bad Erlah omogućio sam utičište 20 bosanskih porodica 1994...Imam porodicu u Bosni o kojoj se brinem, opremio sam bolnicu i stanicu Crvenog krsta u toj zemlji - objasnio je Redler.

Istakao je da nije mogao da sluša da "neko prikazuje Austriju kao nesigurnu zemlju, te da ide predaleko kada neko ko je iz Bosne, ko poznaje strahote rata i kako izgleda nesigurna zemlja, Austriju karakteriše nesigurnom".

NISU IZOSTALI NI SEKSISTIČKI KOMENTARI

Još jedno dobacivanje poslanici Zadić izazvalo je istu debatu.

Poslanik FPO Volfgang Canger, na optužbe poslanice "Liste Pilc" da se ne oseća sigurno zbog rada ministra unitrašnjih poslova Herberta Kikla, poručio je poslanici "Alma, kod mene si bezbedna".

Zadić je ocenila da je to dobacivanje bilo seksističko i da ga treba osuditi.

Šef poslaničkog kluba "Liste Pilc" Bruno Rosman osudio je ove ispade poslanika vladajućih partija i ocenio da su "seksistički i rasistički", te je zatražio izvinjenje.

Predsednik parlamenta Volfgang Sobotka poručio je da se jasno distancira od takvih dobacivanja i najavio da će na idućoj sednici tematizovati ovakvo ponašanje poslanika.

ALMA ZADIĆ U PARLAMENTU OD OKTOBRA 2017. GODINE

Rođena Tuzlanka je prva iz BiH koja je izborila mesto u najvišem zakonodavnom telu Austrije. Zadić je bila na listi  Petera Pilza, osnivača austrijske stranke Zeleni, pod brojem 6.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ile

    14. jun 2018 | 05:59

    Dođe u tuđu zemlju, živi i radi u njoj, uđe u parlament, i počne da je blati.Izgleda da joj glib iz kojeg je došla, nikada neće spasti sa cipela.

  • Stevan

    14. jun 2018 | 09:38

    Tuzlani su cudni toksican miks socijalizma i gluposti

  • Fidel

    14. jun 2018 | 08:45

    Ona u Austriju može , ali bosna iz nje teško

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA