≫ 

Novi protesti u Atini: Suzavac ispred parlamenta, Grci protiv sporazuma o imenu Makedonije (VIDEO)

Protest je organizovan preko društvenih mreža a organizatori su pozvali demonstrante da se masovno okupe i sutra u Prespanskom regionu gde je najavljeno da će premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev potpisati sporazum

  • 6

Na Trgu Sintagma u Atini tokom protesta protiv sporazuma Grčke i Makedonije o rešavanju spora oko imena došlo je do sukoba policije i demonstranata, dok u obližnjem parlamentu traje debata o poverenju vladi tokom koje je bivši grčki premijer Andonis Samaras optužio aktuelnog predsednika vlade Aleksisa Ciprasa za "kapitulaciju" pred uslovima Skoplja.

ANA prenosi da je policija koristila suzavac kako bi odbila grupe demonstranata i zatvorila za saobraćaj dve avenije u tom delu grčke prestonice.

>>> Incident tokom protesta u Atini: Demonstranti pokušali da upadnu u parlament (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Demonstranti nose zastave Grčke i one sa Zvezdom Vergine (grčkim simbolom koji se pojavio i na zastavi Makedonije posle posle proglašenja nezavisnosti ali je zbog protesta Grka uklonjen).

Protest je organizovan preko društvenih mreža a organizatori su pozvali demonstrante da se masovno okupe i sutra u Prespanskom regionu gde je najavljeno da će premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev potpisati sporazum.

Istovremeno u grčkom parlamentu u toku je rasprava nakon čega će poslanici glasati o poverenju vladi Aleksisa Ciprasa.

Demonstranti nose zastave Grčke i one sa Zvezdom Vergine - Foto: Tanjug/AP

- Odrekli ste se svega. Kapitulirali ste pred svim. Potpisujete monstruozni sporazum koji će, umesto da rešava probleme, poslužiti kao okidač destabilizacije - poručio je bivši premijer Samaras, poslanik glavne opozicione stranke Nova demokratija.

ANA podseća da je Samaras bio ministar spoljnih poslova Grčke kada se problem oko imena sa Skopljem prvi put pojavio 90-ih godina prošlog veka i u velikoj meri odredio smer politike Atine po tom pitanju u decenijama koje su usledile.

Dogovoreni sporazum o novom imenu Makedonije primljen je sa nezadovoljstvom u delu javnosti obe zemlje - Foto: Tanjug/AP

Dogovoreni sporazum o novom imenu Makedonije, između premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, a koji još nije ozvaničen, primljen je sa nezadovoljstvom u delu javnosti obe zemlje, a makedonski predsednik Ðorđe Ivanov odlučio je da neće potpisati, jer je, kako je naveo, štetan po državu i njene građane.

Atina i Skoplje postigli su istorijski sporazum da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. za rock and roll

    16. jun 2018 | 21:36

    Jadni tkz. makedonci-- nabedili ih da su makedonci a pricaju slovenski jezik tj. jezik iz familije slovenskih jezika???? Makedonci su pricali helenskim jezikom. A i grci?? Zovu sebe grci a ustrvari su heleni. Tako i crnogorci-- misle da su neki narod tkz crnogorci a ustvari su srbi sa crne gore. Komendija

  • Žile

    16. jun 2018 | 18:27

    Ahahaha, kakav transparent.Bravo za onoga ko ga je osmislio.

  • slađa

    16. jun 2018 | 18:34

    Cipras je izdao Grčku još prvog dana vlasti. Ne znam šta su Grci i do sada čekali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA