≫ 

Odluka SAD bez presedana: Amerika se povlači iz Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava (VIDEO)

Do najavljene objave o povlačenju SAD dolazi samo dan nakon što je šef UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein osudio Trampovu administraciju zbog razdvajanja migrantske dece od roditelja na granici sa SAD

  • 8

SAD se povlače iz Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, izjavila je u utorak američka ambasadorka u UN Niki Hejli, istakavši da je to "organizacija koja nije vredna svog imena".

Objavljujući povlačenje u obraćanju u Stejt departmentu, zajedno sa državnim sekretarom Majklom Pompeom, ona je rekla da se Vašington odlučio na taj korak pošto druge zemlje "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, "licemerno telo koje služi samo sebi".

- Čineći ovaj korak, želim da bude kristalno jasno da to ne znači povlačenje iz našeg angažovanja u vezi sa ljudskim pravima - dodala je Hejli, prenosi Rojters.

Mališani u kavezima spavaju na podu dok Tramp prikazuje kako uživaju u igricama: Odvajaju decu od majki i stavljaju ih u "štenaru" (FOTO) (VIDEO)

Američka ambasadorka je podsetila da je pre godinu dana jasno stavila do znanja da će SAD ostati u Savetu UN samo "ukoliko se sprovedu suštinske reforme".

Prema njenim rečima, jasno je da su ti pozivi na promene ostali bez odgovora, prenosi AP.

Niki Hejli u UN Foto: Tanjug/AP

Uz to, Hejli je oštro kritikovala članstvo u Savetu zemalja kao što su Kina, Kuba, Venecuela i DR Kongo, koje su, kako je navela, i same optužene za kršenja ljudskih prava.

Kritikovala je, takođe, Rusiju, Kinu, Kubu i Egipat jer, kako je navela, osujećuju napore SAD da reformišu Savet.

Kritike je uputila i zemljama koje, kako je rekla, dele američke vrednosti i ohrabrivale su Vašington da ostane u Savetu, ali "nisu bile spremne da ozbiljno ospore status kvo".

Hejli je, takođe, rekla da Savet UN za ljudska prava ima "hronične predrasude protiv Izraela".

Ipak, napomenula je da bi se "SAD rado ponovo pridružile Savetu" ukoliko to telo sprovede reforme.

Brutalnos Izraela prema Palestincima Foto: Tanjug/AP

Ona je, inače, prošle godine već zapretila povlačenjem, navodeći kao razlog dugogodišnje američke pritužbe da je 47-člani Savet pristrasan na štetu Izraela.

Do objave o povlačenju SAD dolazi samo dan nakon što je šef UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein osudio Trampovu administraciju zbog razdvajanja migrantske dece od roditelja na granici sa SAD, primećuje američka agencija.

U međuvremenu, 12 humanitarnih i grupa za zaštitu ljudskih prava pisale su Pompeu kako bi ga upozorile da će povlačenje SAD iz Saveta UN za ljudska prava "samo pogoršati slabost Saveta".

Tramp je naklonjen Izraelu Foto: AP/Tanjug

ŠEF UN ZA LJUDSKA PRAVA ŠOKIRAN ODLUKOM

Šef UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein izrazio je zaprepašćenje zbog odluke SAD da se povuku iz Saveta UN za ljudska prava, navodeći da bi Vašington trebalo da pojača svoje angažovanje s obzirom na raširenost kršenja ljudskih prava u svetu.

Odluka SAD, koju je saopštila američka ambasadorka u UN Niki Hejli, je "razočaravajuća, iako zapravo nije iznenađujuća", naveo je on na Tviteru, prenosi Rojters.

Zeid je dodao da bi s obzirom na današnje stanje ljudskih prava u svetu, SAD trebalo da pojačaju svoj angažman a ne da se povlače.

Do najavljene objave o povlačenju SAD dolazi samo dan nakon što je šef UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein osudio Trampovu administraciju zbog razdvajanja migrantske dece od roditelja na granici sa SAD, primećuje američka agencija.

Premijer Izraeal je zahvalio SAD Foto: Tanjug/AP

IZRAEL: HRABRA ODLUKA SAD

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua pozdravio je kao "hrabru" odluku administracije američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju SAD iz Saveta UN za ljudska prava.

Netanijahuov Kabinet je saopštenje izdao svega nekoliko minuta nakon što je američka ambasadorka u UN Niki Hejli, zajedno sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom, objavila odluku o povlačenju iz 47-članog tela sa sedištem u Ženevi, prenosi AP.

U saopštenju Kabineta izraelskog premijera ponavljaju se kritike koje su SAD prethodno uputile Savetu UN za ljudska prava.

- Pokazalo se da je Savet pristrasna, neprijateljska i antiizraelska organizacija koja je izneverila svoju misiju zaštite ljudskih prava - zaključuje se u saopštenju.

Britanski ministar spoljnih poslova AP Photo/Pavel Golovkin

DŽONSON: ODLUKA ZA ŽALJENJE

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da je odluka SAD o povlačenju iz Saveta UN za ljudska prava "za žaljenje" i, istovremeno, poručio da podrška Britanije Savetu ostaje neuzdrmana.

- Ne krijemo da Britanija želi reformu Saveta za ljudska prava, ali smo posvećeni radu na jačanju Saveta iznutra - saopštio je šef britanske diplomatije, prenosi Rojters.

OGLASILA SE I EU

Evropska unija saopštila je danas da odluka administracije američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju SAD iz Saveta UN za ljudska prava "rizikuje da potkopa ulogu SAD kao pobornika i podržavaoca demokratije na svetskoj sceni".

Po ovom pitanju se oglasila i EU Foto: pixabay.com

Portparolka EU Maja Kocijančič saopštila je da 28-člani blok ostaje "čvrsto i pouzdano posvećen" tom telu svetske organiazcije sa sedištem u Ženevi, u čijem je sastavu 47 zemalja, prenosi AP.

U saopštenju EU se navodi da su SAD "uvek bile u pročelju" zaštite ljudskih prava i "snažan partner" evropskog bloka u Savetu.

Unija poručuje da deli cilj da se Savet učini efikasnijim, napomenuvši da se ove godine obeležava 70-godišnjica usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, za koju se delimično založila i bivša američka prva dama Elenor Ruzvelt.

VIDEO: Sukobi u pojasu Gaze sve suroviji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    20. jun 2018 | 08:56

    HAHAHA.. Borci za ljudska prava i njihove resurse (nafta, rude..)

  • RICINUS

    20. jun 2018 | 08:33

    Znači toliko se osećaju moćno kao nekada fašištička hitlerovska nemačka nepobedivo superiorno....

  • drej

    20. jun 2018 | 10:54

    Ljudi pa ovo je ekstra vest, isto kao i za tarife i jos dosta. Svet ne mora da izoluje Ameriku, ona to sama sebi radi. Sto znaci, sto se vise izoluje, tim je slabija sto znaci da ce jos malo pa ce Amerika da padne, samo da ne zapocnu 3 svetsku rat, a kakvi su, verovatno ce, da bi pokusali da se izvuku a posto ce svi biti protiv nje, lepo se pise za sve ostale osim za Amere. BRAVO TRAMPE SAMO NASTAVI,STA GOD DA RADIS!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA