≫ 

Ministar unutrašnjih poslova ponudio, pa odložio ostavku Merkelovoj: Kriza zbog migrantske politike u Nemačkoj se nastavlja (FOTO)

Zehofer smatra da mere dogovorene na samitu EU prošle sedmice nisu dovoljne i najavio je rano jutros da će imati u toku dana razgovore sa CDU

  • 1

Nemački ministar unutrašnjih poslova i šef Hrišćansko socijalne unije Bavarske (CSU) Horst Zehofer rekao je da je odložio svoju ostavku, koju je ranije najavio zbog neslaganja sa politikom prema migrantima nemačke kancelarke Angele Merkel.

- Rekao sam da ću podneti ostavku na obe funkcije. Načinili smo još jedan korak u pravcu postizanja kompromisa sa Hrišćansko demokratskom unijom (CDU). O svemu ostalom biće odlučeno nakon razgovora sa CDU - rekao je Zehofer na konferenciji za novinare.

Spor koji traje tri nedelje doveo je Zehofera i njegovu CSU u poziciju suprotnu protiv politike Merkelove i njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke upozorava Merkelovu: Ako se ne nađe rešenje za migrante, raskidamo koaliciju

Uoči teških regionalnih izbora u Bavarskoj u oktobru, CSU je prinuđena da pokaže čvrst odnos prema migrantima.

Zehofer smatra da neki migranti treba da budu vraćeni sa nemačke granice, međutim Merkelova je nepokolebljiva u stavu da Nemačka ne treba da preduzima unilateralne akcije.

Merkelovoj se drma stolica Foto: Tanjug/AP

Zehofer smatra da mere dogovorene na samitu EU prošle sedmice nisu dovoljne i najavio je rano jutros da će imati u toku dana razgovore sa CDU.

Zbog neslaganja sa Merkelovom, Zehofer je, kako tvrdi neimenovani izvor u CSU, ponudio ostavku na mesto ministra i lidera CSU na sastanku predsedništva partije koji je bio zatvoren za javnost.

Nemačka koalicija bi mogla da se raspadne nakon ovoga Foto: Tanjug/AP

Spor oko rešavanja migrantske krize gurnuo je tri meseca staru "veliku koaliciju" u krizu i oslabio poziciju kancelarke, primoravši je da pokuša da postigne sporazume sa članicama Unije ponaosob.

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA