Makron smenio ambasadora u Mađarskoj zbog hvaljenja Orbana

Bivši ambasador je napisao da francuski mediji, optužujući Mađarsku za antisemitizam, pokušavaju da skrenu pažnju sa "pravog antisemitizma", koji dolazi od "muslimana u Francuskoj i Nemačkoj"

  • 4

Francuski predsednik Emanuel Makron smenio je tokom vikenda ambasadora te zemlje u Mađarskoj Erika Furnijea, nakon što je u javnosti procureo poverljivi memorandum, u kojem je Furnije pohvalio migrantsku politiku mađarskog premijera Viktora Orbana.

U dekretu objavljenom u službenom glasniku, navodi se da je Paskal Andreani imenovan za novog ambasadora u Budimpešti, preneo je Rojters.

>>> Dogovorili se lideri EU: Pregovori trajali 10 sati, sporazum o migraciji postignut pred zoru (FOTO)

U poverljivom memorandumu, koji je datiran na 18. jun i adresiran na kancelariju Makrona, Furnije je naveo da Mađarska predstavlja "model" za rešavanje pitanja migranata, a da su optužbe za populizam protiv Orbana "medijske izmišljotine".

Makron je poručio da stav ambasadora ne predstavlja i stav Francuske - Foto: Tanjug/AP

Bivši ambasador je, takođe, napisao da francuski mediji, optužujući Mađarsku za antisemitizam, pokušavaju da skrenu pažnju sa "pravog antisemitizma", koji dolazi od "muslimana u Francuskoj i Nemačkoj".

Upitan za dokument, koji je objavio sajt koji se bavi istraživačkim novinarstvom "Mediapart", Makron je rekao da ne deli stavove ambasadora Furnijea i da povredljivi dokument ne predstavlja zvaničnu politiku Francuske.

- Da je ambasador ovo rekao javno, bio bi odmah otpušten - rekao je Makron u petak na konferenciji za medije u Briselu.

Pogledajte video:

VIDEO: Angela Merkel, Tereza Mej i Emanuel Makron stižu na Samit EU

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    2. jul 2018 | 12:13

    Ko bi rekao da u Francuskoj postoje pametni ljudi kao sto je ovaj ambassador.

  • Rambo

    2. jul 2018 | 12:08

    Istina uvek izadje na videlo!Svima nama je odavno jasno da je Orban odlican predsednik sto naravno nekima to ne odgovara!

  • Jeretik

    2. jul 2018 | 17:42

    Orban je jedini drzavnik u EU .Svi ostali su "podrzavnici" , vise podrzavaju interese americke " imperije " zla , od interesa svojih drzava i svog naroda .Neki zato sto moraju , a neki jer im se isplati .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA