Pozadina iza dve fotografije - kod spomenika Kipa slobode i Kolumba: Protesti sa obe strane Atlantika zbog istog problema (FOTO) (VIDEO)

Migrantska kriza je veliki problem i za EU i za SAD

  • 0

Tokom 4.jula sa obe strane Atlantika su se dogodila dva protesta u čijem su fokusu bili znameniti spomenici. Jedna priča se odigrala u Barseloni na spomeniku koji je posvećen čuvenom Kolumbu, dok se druga odigrala u Njujorku na Kipu slobode.

Žena se u znak protesta popela na Kip slobode: Posle četiri sata ubeđivanja sa policijom konačno je pristala da siđe (FOTO)

KOLUMBOV SPOMENIK U BARSELONI

Ovaj spomenik se nalazi na kraju La Ramble, avenije u centru Barselone.

U sredu su aktivisti zauzeli spomenik i okačili su džinovsku narandžastu traku, sa ciljem da privuku pažnju na problem sa migrantima koji svakodnevno preleza Sredozemno more.

Ovaj protest se dogodio isti dan kada je još jedan spasilački brod stigao u Barselonu. Brod je prevozio 60 osoba koji su spaseni nedaleko od libijske obale.

Brod pripada nevladinioj organizaciji "Proaktiva otvorene ruke". Italija je odbila da pruži sigurnu luku migrantima, samo nekoliko nedelja nakon što je odbacila još jedan brod "Akvarijus".

Mateo Salvini, italijanski ministar unutrašnjih poslova je bio protiv ulaska spasilačkih brodova u italijanske luke. Spasilačke organizacije je optuživao da omogućavaju trgovinu ljudima.

- Nevladine organizacije će vidite Italiju samo na razglednici. Naše luke će biti zatvorene celo leto - rekao je on prošle nedelje.

Od 2015. godine, ukupan broj poginulih tokom migracija iznosi 9.200 ljudi.

Protest u Barseloni isto zbog migrantske krize Foto: Profimedia

KIP SLOBODE U NJUJORKU

Jedna žena se na Dan nezavisnosti popela na Kip slobode. Nju je policija puna četiri sata nagovorala da siđe sa spomenika.

Žena koja se popela na Kip slobode u znak protesta zbog Trampove imigracione politike danas se pred sudijom izjasnila da se ne oseća krivom za kršenje zakona, neuobičajeno ponašanje i ometanje.

Tereza Patrisija Okoumou (44) uhapšena je u sredu, na Dan nezavisnosti, jer se popela na Kip slobode, odakle je više od tri sata pregovarala sa policijom da siđe, a svi posetioci su evakuisani, prenela je agencija Rojters.

Sudija je odlučila da ona bude puštena iz federalnog pritvora.

Žena je bila deo protestne grupe koja se okupila u podnožju Kipa slobode negodujući zbog imigracione politike.

Popela se u znak protesta Foto: Tanjug/AP

Posle izlaska iz zgrade suda, Okouou je zahvalila policiji na profesionalizmu istakavši da vladina "drakonska politika" o imigraciji mora da se prekine.

Ona se popela se na postolje Kipa slobode u Njujorku, gde je hodala duž ivice pored sandale kipa, a zatim sela. Zbog nje je evakuisano celo ostrvo slobode, prenosi AP.

Smatra se da je Kip slobode namerno izabran za ovaj protest jer je najveća turstička atrakcija ali i zbog onog što predstavlja.

Žena silazi sa Kipa slobode Foto: Tanjug/AP

To je bio poklon od Francuske, da se cene američke vrednosti, kao nacije koju su izgradili migranti.

Ovo nije prvi put da je pitanje migracije dospelo u centar pažnje od početka Trampovog mandata.

Pogledajte video:

VIDEO: Pitanje koje postaje neizbežno: Da li je treći svetski rat na pomolu?

(Telegraf.rs/BBC/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA