≫ 

Ko je crvenokosa Ruskinja koja je optužena za špijunažu: Nudila seks u zamenu za informacije i živela sa starijim muškarcem (FOTO)

U SAD je došla 2016. sa studentskom vizom

  • 1

Ruskinja Marija Butina (29) optužena je da se kao ruski špijun infiltrirala u američke političke organizacije, uključujući i Nacionalnu asocijaciju vlasnika oružja (NRA).

U sredu je savezni sudija naredio da se Butina zadrži u pritvoru do suđenja, gde će se suočiti sa dva krivična dela.

Butina je diplomirala na američkom univerzitetu, zagovornik je prava na oružje i podržava Donalda Trampa.

Da li na novoj naslovnici "Tajma" vidite Putina ili Trampa? Ova optička varka zbunjuje ceo svet (FOTO)

Crvenokosa Ruskinja optužena je da je ruski špijun, a ovo su sve činjenice koje su do sada poznate o njoj.

 
В оружейном магазине. Израиль, Тель-Авив.A post shared by Maria Butina (@butina_maria) on

ZA ŠTA JE OPTUŽENA

Tužioci kažu da se Butina angažovala u dugogodišnjoj kampanji kao prikriveni agent Kremlja u pokušaju da "unapredi interese svoje zemlje".

- Njena tajna kampanja uključivala je znajačno planiranje, međunarodnu koordinaciju i pripremu - napisali su tužioci.

Oni su dodali da je ona planirala da se koristi obmanom u aplikaciji za izdavanje vize za selidbu u SAD kako bi ostvarila plan.

U SAD je došla 2016. Foto: Profimedia

Butina se izjasnila da nije kriva.

Pozivajući se na FBI, tužioci su izjavili da je Butina imala pristup hiljadama dolara i nameru da taj novac iznese iz SAD.

NAVODNO NUDILA SEKS U ZAMENU ZA INFORMACIJE

U svom izveštaju sudu, tužioci tvrde da je Butina bila u kontaktu sa ruskim operativcima i da je jednom Amerikancu ponudila seks u zamenu za informacije.

EKSTREMNA OPASNOST OD BEŽANJA IZ ZEMLJE

Tužioci tvrde da Butina predstavlja "ekstremnu opasnost od bežanja iz zemlje". U trenutku hapšenja Ruskinje, njen stan je bio ispunjen kutijama, koji ovo potvrđuju. Njen advokat Robert Driskol rekao je da su kutije bile spremne za selidbu u Južnu Dakotu a ne u Rusiju, gde je ona navodno nameravala da živi sa svojim dečkom.

OSNOVALA JE GRUPU ZA PRAVA ORUŽJA

Butina je osnovala grupu za prava oružja. Na društvenim mrežama često je pisala o oružju i zagovarala pravo na njegovo nošenje u intervjuima.

Deo optužbi protiv Marije Butine, koje je objavio sud Foto: Tanjug/AP

ŽIVELA JE SA STARIJIM MUŠKARCEM

Butina živi sa starijim čovekom, bivšim političkim provokatorom Polom Eriksonom (56) iz Južne Dakote. On je poslovni partner i živeli su u kući u Vašingtonu. Erikson je nestao sa političke scene u poslednjih nekoliko godina, iako ima veze sa istaknutim konzervativcima.

RADILA PO UPUTSTVIMA RUSKOG SLUŽBENIKA

Odeljenje za pravosuđe navodi da je Butina radila "pod nadzorom i direkcijom" visokog ruskog službenika koji nije imenovan, prenosi BBC. On je navodno delovao kao njen rukovodilac i trenirao je putem onlajn poruka.

- Sada sve mora da bude pažljivoi tiho - navodno je Butina poslala ovo svom kontaktu putem privatne Tviter poruke, mesec dana pre predsedničkih izbora 2016.

U noći glasanja navodno je poručila svom ruskom šefu da "čeka dalja naređenja".

- Idem da spavam, ovde je 3 sata ujutru. Spremna sam za dalja naređenja - napisala je ona.

Tokom Trampove inauguracije, podelila je fotografiju sa tog događaja na Kapitolu.

- Ti si neustrašiva devojka! - poslao joj je ruski zvaničnik, na šta mu je ona odgovorila "šta da kažem, imam odličnog profesora".

KO JE RUSKI ZVANIČNIK KOJI JE BIO SA NJOM U KONTAKTU

Prema američkim medijima ruski zvaničnik koji je bio u kontaktu sa njom je Aleksandar Toršin, zamenik guvernera ruske Centralne banke i dobro povezan sa bivšim ruskim senatorom iz Putinove partije. U aprilu je obuhvaćen sankcijama američkog Stejt departmenta.

Tokom godina Butina je objavila nekoliko fotografija sa Toršinom, piše BBC, dok je na aplikaciji za vizu navela da je radila kao njegov specijalni asistent.

Ministrastvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da njeno hapšenje dizajnirano da umanji pozitivne rezultate samita ruskog i američkog predsednika, koji su se u ponedeljak sastali u Helsinkiju.

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA