≫ 

Kamenovanje, šibanje, bacanje s visine: U ovim zemaljama je legalna smrtna kazna, a izvodi se na najbizarnije načine (FOTO) (INFOGRAFIKA)

Osim za krivična dela povezana s narkoticima, ljude u pojedinim zemljama sveta ubijaju i zbog preljube, blasfemije, korupcije, kidnapovanja, pa čak i preispitivanja politike lidera

  • 3

Najnoviji primer dolazi iz Japana gde je pogubljeno još šest, preostalih pripadnika kulta "Aum Shinrikyo", odgovornih za napad smrtonosnim gasom sarinom u tokijskoj podzemnoj železnici 1995. godine.

Sudski postupak protiv optuženih članova Auma dovršen je u januaru, a svih 13 pripadnika kulta osuđenih na smrt sada je pogubljeno.

>>> Pogubljeno sedam članova ozloglašenog kulta iz Japana: Tokom 1995. izveli su smrtonosni napad u tokijskom metrou (FOTO)

Kult je odgovoran za napad smrtonosnim gasom sarinom u tokijskoj podzemnoj železnici 1995. godine - Foto: Tanjug/AP

Bivši vođa kulta Čizuo Macumoto, poznat kao Šoko Asahara, i šestorica pripadnika pogubljeni su 6. jula vešanjem.

Asahara je s još 12 članova svog kulta, koji je mešao budističku i hinduističku meditaciju s učenjima o sudnjem danu, osuđen na smrt zbog niza zločina u kojima je ubijeno ukupno 27 ljudi.

U napadu sarinom u podzemnoj železnici u Tokiju u martu 1995. pripadnici kulta ubili su 13, a povredili više od 6.000 ljudi.

U napadu sarinom ubijeno je 13, a povređeno više od 6.000 ljudi - Foto: Tanjug/AP

Japan je uz SAD jedna od retkih razvijenih zemalja koje izvršavaju smrtne kazne.

KOJI SVE NAČINI SPROVOĐENJA SMRTNE KAZNE POSTOJE

U mnogim krajevima sveta i dan danas postoji smrtna kazna, a neki od načina za njeno sprovođenje su vešanje, obezglavljivanje, kamenovanje, električna stolica i streljanje.

Nevladina organizacija "Amnesty International" navodi da se egzekucije uglavnom sprovode javno, što dodatno pojačava okrutnost i nehumanost ovakvog oblika kažnjavanja.

Foto: Telegraf

Osim za krivična dela povezana s narkoticima, ljude u pojedinim zemljama sveta ubijaju i zbog preljube, blasfemije, korupcije, kidnapovanja, pa čak i preispitivanja politike lidera.

Smrtna kazna legalna je u 58 zemalja, a najveći egzekutori u 2017. bili su Kina, Iran, Saudijska Arabija, Irak i Pakistan.

Amputacije udova, bičevanje, kastracija i drugi oblici mučenja takođe se primenjuju za zločine poput kockanja ili komunikacije muškarca i žene koji nisu u krvnom srodstvu niti braku.

Predstavljamo vam neke od najbrutalnijih kazni koje se dodeljuju u pojedinim zemljama sveta.

- KAMENOVANJE

Egzekucija kamenovanjem sprovodi se u Saudijskoj Arabiji, Sudanu, Pakistanu, Iranu, Jemenu, Somaliji, Sudanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Nigeriji.

Kod ovakvog izvršenja smrtne kazne, u kom pojedinac baca kemen na osuđenika, nikad ne može biti otkriven.

U nekim zemljama kamenovanje vrši grupa odabranih izvršilaca - Foto: Dijlah

U nekim zemljama, oni koji su osuđeni na kamenovanje ukopavaju se u rupu do struka (žene do grudi), a onda ih kamenuje odabrana grupa izvršilaca.

Oni koji uspeju da pobegnu iz rupe tokom kamenovanja, prema Islamskom zakonu su oslobođeni, ali je za žene to mnogo teži poduhvat, nego za muškarce, jer se one dublje ukopavaju.

Kamenovanje se smatra oblikom javne pravde i podjednako ga kritikuju borci za ljudska prava, kao i stručnjaci za islam.

- VEŠANJE 

Smrtna kazna vešanjem jedna je od najrasprostranjenijih u svetu, a Iran u kom je samo 2013. godine izvršeno 369 takvih kazni, ubedljivo zauzima prvo mesto.

Osim u Iranu, ovaj vid smrtne kazne koristi se i u Japanu, Pakistanu, SAD, Egiptu, Avganistanu, Bangladešu, Indiji, Bruneju, Kameronu, Iraku, Jordanu, Keniji, Kuvajtu, Libanu, Maleziji, Nigeriji, Omanu, Južnoj Koreji, Šri Lanki, Siriji, Tunisu, Ugandi, Kataru i još petnaestak afričkih i azijskih zemalja.

Smrtna kazna vešanjem jedna je od najrasprostranjenijih u svetu - Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

- STRELJANJE

Egzekucija streljanjem i danas je prisutna u SAD, Iranu, Iraku, Indoneziji, Saudijskoj Arabiji, Indiji, Kini, Južnoj Koreji, Tajvanu, Bangladešu, Avganistanu, Libanu, Nigeriji, Omanu, Jemenu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Belorusiji, Gambiji, Somaliji, Eritreji, Beninu, Kataru, Sijera Leoneu, Siriji i Ugandi.

Veruje se da je u Belorusiji izvršeno manje od 10 egzekucija streljanjem u poslednjoj deceniji. Ovaj oblik smrtne kazne u toj zemlji izvršava se tako što se osuđeniku puca u potiljak.

- OBEZGLAVLJIVANJE

Obezglavljivanje je metod egzekucije koji se najčešće primenjuje u Saudijskoj Arabiji, a osuđenicima se uglavnom mačem odrubljuju glave.

Osim u Arabiji, obezglavljivanje se primenjuje i u Beninu, Jemenu i Kataru.

Egzekucija streljanjem i danas je prisutna u velikom broju zemalja - Foto-ilustracija: Profimedia, Flickr/Jonathan Mallard

- ELEKTRIČNA STOLICA

Sjedinjene Države su jedina zemlja na svetu u kojoj se i dalje primenjuje smrtna kazna na električnoj stolici.

STATISTIKA

Nevladina organizacija "Amnesty International" tokom protekle godine zabeležila je najmanje 993 pogubljenja u 23 zemlje, što je za četiri odsto manje u odnosu na 2016. godinu - 1,032 pogubljenja, odnosno za 39 procenata manje nego 2015. godine, kada je organizacija prijavila 1.634 pogubljenja.

Najviše pogubljenja izvršeno je u Kini, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Iraku i Pakistanu i to baš tim redosledom.

Najviše pogubljenja izvršeno je u Kini - Foto: Tanjug/AP

Iako je Kina poznata kao najveći egzekutor na svetu, tačni podaci o stepenu upotrebe smrtne kazne nisu poznati, jer su klasifikovani kao državna tajna. Brojka od 993 slučaja poubljenja sprovedenih tokom 2017. godine ne uključuje hiljade egzekucija za koje se veruje da su sprovedene u Kini.

Izuzev Kine, 84 odsto svih prijavljenih pogubljenja dogodilo se u samo četiri zemlje - Iranu, Saudijskoj Arabiji, Iraku i Pakistanu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    29. jul 2018 | 22:03

    SILOVATELJE... TRGOVCE DROGOM... LJUDIMA... UBICE... SMRTNA KAZNA.

  • Yugo Pionir

    29. jul 2018 | 23:56

    Treba smrtno kazniti sve naše ratne profitere i pripadnike VRS, HVO, ARBIH i UCK koji su postavljali mine, ubijali, plačkali i silovali nedužne civile, žene i djecu i rušili zgrade i vrijedne građevinske objekte.

  • Zana

    29. jul 2018 | 20:16

    Podrzavam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA