≫ 

Oni vode državne politike, a evo za šta su se školovali: Među svetskim liderima su arhitekte, geolozi, fizičari i avio-mehaničari (INFOGRAFIKA)

Neki lideri, poput švajcarskog predsednika Alena Bersea, studirali su političke nauke ili pravo, ali ima i onih koji se uspešno održavaju na političkom nebu, iako obrazovanje koje su stekli nema mnogo zajedničkog sa politikom, a ponekad čak i ništa zajedničko

  • 3

Kada je reč o izuzetno zahtevnom poslu vođenja nacije, univerzitetsko obrazovanje budućim liderima može biti od velike pomoći. Većina svetskih predsednika i premijera ima neku vrstu višeg obrazovanja, tačnije njih 83 odsto, ali se oblasti u kojima su stekli obrazovanje znatno razlikuju.

Neki lideri, poput švajcarskog predsednika Alena Bersea, studirali su političke nauke ili pravo, ali ima i onih koji se uspešno održavaju na političkom nebu, iako obrazovanje koje su stekli nema mnogo zajedničkog sa politikom, a ponekad čak i ništa zajedničko. Dobar primer ovih drugih je predsednik Paragvaja, Horasio Kartes, koji je završio avio-mehaniku u Sjedinjenim Državama.

Sajt SavingSpot, slikovito je predstavio u kojim oblastima su današnji svetski lideri stekli obrazovanje.

EVROPA

Čini se da Evropa prednjači u broju predsednika, odnosno premijera, koji su stekli diplome studirajući političke nauke.

Osim već pomenutog predsednika Švajcarske, diplomu političkih nauka imaju i predsednici Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Portugala i Malte, kao i premijerka Norveške. Predsednik Mađarske Janoš Ader završio je i prava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je prava, a istom diplomom mogu se pohvaliti i predsednici Italije, Grčke, Poljske, Finske i Kipra, ali i premijeri Danske, Belgije i Luksemburga.

Za nemačku kancelarku Angelu Merkel, može se reći da je zaista bila vredan student. Ona se najpre školovala na Univerzitetu Karl Marks u Lajpcigu, gde je studirala fiziku od 1973. do 1978. godine, a 1986. nagrađena je doktoratom za svoju tezu o kvantnoj hemiji. Donekle je svakako razume predsednik Rumunije, koji takođe ima diplomu iz fizike.

Francuski predsednik Emanuel Makron studirao je filozofiju, a stekao je master diplomu iz javne administracije na Pariskom institutu političkih nauka.

Među evropskim liderima ima dosta ekonomista, ali i onih koji su završili medicinu - premijer Irske, geogrfiju - britanska premijerka, istoriju - predsednik Islanda, Vojnu akademiju - predsednik Bugarske, ali i slikarstvo - premijer Albanije.

Svakako najzanimljiviji po stečenom obrazovanju je premijer Švedske Stefan Loven, koji je nakon završene vojne obuke u švedkom vazduhoplovstvu, postao najpre zavarivač, a potom i prvi predsednik sindikata koji je zastupao više od 300.000 radnika.

SEVERNA AMERIKA

Među liderima Severne Amerike, samo jedan predsednik završio je političke nauke i to je novoizabrani predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador koji na tu funkciju stupa 1. decembra. Dosadašnji predsednik te zemlje Enrike Penja Nijeto može se pohvaliti diplomom prava i  poslovne administracije.

Američki predsednik Donald Tramp ima diplomu završio je ekonomiju na Univerzitetu Pensilvanija.

Kanadski premijer Džastin Trudo diplomirao je na književnosti na Univerzitetu Mekgil, a fakultetsku diplomu stručnjaka za obrazovanje je stekao na Univerzitetu Britiš Kolumbija.

Po obrazovanju se svakako izdvaja predsednik Kube Migel Dijas Kanel, koji je završio elektrotehniku.

JUŽNA AMERIKA

Kad je u pitanju diploma političkih nauka, od južnoameričkih lidera, njome se može pohvaliti samo predsednik Gvajane.

Predsednik Brazila Mišel Temer pohađao je Pravni fakultet Univerziteta u Sao Paulu, a kasnije je stekao i doktorat iz javnog prava na Pontifičkom katoličkom univerzitetu u istom gradu.

Predsednici Argentine i Perua završili su građevinarstvo, a njihov kolega iz Urugvaja diplomu je stekao na Medicinskom fakultetu.

Svakako najzanimljiviji južnoamerički lider jeste predsednik Paragvaja, Horasio Kartes, koji je završio avio-mehaniku u Sjedinjenim Državama, ali ništa manje nisu interesantni ni predsednici Venecuele i Bolivije, koji su završili samo srednju školu.

AZIJA

U skladu s veličinom, ali i različitošću kultura koje se nalaze na azijskom kontinentu, raznovrsnost vlada i među oblastima u kojima su se školovali državnici tamošnjih zemalja.

Kako se čini, najviše ima onih koji su se školovali u vojsci. Diplomom vojnog obrazovanja mogu se pohvaliti predsednici Severne Koreje, Laosa i Libana, kao i premijeri Tajlanda, Omana i Katara.

Ruski predsednik Vladimir Putin završio je prava na Lenjingradskom državnom univerzitetu, a istom diplomom mogu se pohvaliti i njegove kolege iz Južne Koreje i Filipina.

Političke nauke završili su predsednici Vijetnama i Šri Lanke, kao i premijeri Indije i Japana.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan završio je ekonomiju, a istom diplomom može se pohvaliti i njegov kolega iz Tadžikistana.

Iako se po diplomi hemijskog inženjera ne bi moglo reći da se dobro snalazi u politici, kineski predsednik Si Đinping je dokaz da to nije tako. Studirao je hemijski inženjering na prestižnom univerzitetu Tsinghua u Pekingu i već godinama uspešno vodi politiku svoje zemlje.

Među državnicima azijskih zemalja ima i onih koji su završili medicinu - predsednik Sirije i premijer Malezije, novnarstvo - premijer Jermenije, geologiiju - predsednik Mjanmara, antropologiju - predsednik Avganistana, stomatologiju - predsednik Turkmenistana, zoologiju - predsednik Kirgistana i šumarstvo - predsednik Indonezije.

Ipak, među svetskim liderima našao se i premijer Kambodže koji je završio samo osnovnu školu. Ako je suditi po njegovom primeru, opstanak na političkoj sceni ne zavisi mnogo od formalnog obrazovanja.

AFRIKA

Iako bi mnogi pomislili da među liderima afričkih zemalja nema školovanih politikologa, to nije tačno. Političke nauke završili su predsednici Namibije, Ugande, Kenije, Solmalije i Sijera Leonea.

Veliki broj lidera dolazi iz vojske, gde su stekli visoko obrazovanje.

Među onim akoji se svakako mogu izdvojiti po svom obrazovanju, svakako je predsednik Tanzanije, koji je stekao doktorsku diplomu iz hemije.

Osim njega, ističu se i predsednici Senegala i Nigera koji su završili geologiju, odnosno rudarstvo, kao i premijer Libije koji je završio arhitekturu.

AUSTRALIJA I OKEANIJA

Kada je reč o najmanjem kontinentu, među tamošnjim liderima ima pravnika, ekonomista, politikologa, računovođa, teologa i istoričara.

Političke nauke završio je premijer Solomonskih ostrva, a njegov kolega iz Australije završio je prava.

(Telegraf.rs/M.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. avgust 2018 | 08:41

    Ima li grobara?

  • Caki

    6. avgust 2018 | 09:23

    Pogledajte struke onih koji su kod nas ratovali. Psihijatar, zubar, istoricar, penzionisani oficir, pesnik, magacioner, ......

  • Jeretik

    6. avgust 2018 | 09:59

    Znaci, beogradski pravni fakultet je najgori ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA