Kulinarski svet je ostao bez još jednog mađioničara: Preminuo slavni kuvar sa najviše Mišlenovih zvezdica na svetu (FOTO) (VIDEO)

Sin zidara iz Poitiersa, rođen 1945. godine, Žoel bio je perfekcionista koji je umeo da usavrši i sasvim obična jela

  • 2

Slavni šef kuhinje Žoel Robušon, koji se u jednom trenutku okitio sa više od 30 Mišlenovih zvezdica sa svojih dvadesetak restorana na tri kontinenta, umro je u ponedeljak u svom domu u Ženevi u 73-oj godini, objavile su agencije.

- Žoel Robušon, šef vizionar sa najviše zvezdica na svetu, napustio nas je danas. Od Pariza do Šangaja, svojim kulinarskim umećem koje je podigao na nivo umetnosti slavio je francusku gastronomiju i nadahnjivao mlađu generaciju šefova - napisao je na Tviteru portparol vlade Benjamin Griveauks, piše francuski list Le Figaro.

Bordejn se u kupatilu obesio kaišem i bade mantilom: Poznati su detalji samoubistva slavnog kuvara

Taj Francuz, nosilac najviše zvezdica na svetu i titule "kuvar veka" koju mu je dao vodič Gault & Millau, umro je od raka nekoliko meseci nakon što je kulinarsku scenu napustio slavni šef Paul Bocuse, piše AFP.

Sin zidara iz Poitiersa, rođen 1945. godine, Žoel bio je perfekcionista koji je umeo da usavrši i sasvim obična jela poput pirea od krompira koji je postao njegov zaštitni znak.

Proglašen je za kuvara veka Foto: Profimedia

Godine 2003. stvorio je novi koncept "Radionicu Žoel Robušon", s tim da je istovremeno otvorio jednu u Tokiju, a drugu u Parizu.

- Nadahnuo sam se španskim barovima "tapas" jer mi se svidela njihova gostoljubivost. Želeo sam formulu u kojoj su klijenti i kuvari u kontaktu - govorio je nekada.

Ime je izgradio 80-ih i 90-ih kada je kulinarstvo postalo globalno. U Francuskoj su ga smatrali šefom koji se vratio autentičnoj kuhinji nakon razdoblja "nouvelle cuisine", piše Reuters.

Imao je preko 30 Mišlenovih zvezdica Foto: Profimedia

- Što sam stariji, to sam svesniji jednostavne istine: što je jelo jednostavnije, toliko izuzetnije može biti - rekao je jednom Robušon, pa je otkrio: "Nikada ne spajam više od tri ukusa u jelu".

Kao što se zbilo i sa drugim slavnim kuvarima, njegovo ime postalo je sinonim za biznis i finansijsko carstvo, pa je otvarao restorane širom sveta od Las Vegasa do Šangaja, preko Bangkoka, Makaa do Tokija i Njujorka.

VIDEO: Kuvali smo sa Stevom Karapandžom i Lepim Brkom

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cvele

    6. avgust 2018 | 18:06

    E ovo je bio kuvar, a ne Burden kome je televizija placala avionske karte, hotele, ruckove i alkohol da se napija.

  • Dačo

    6. avgust 2018 | 18:02

    Kuvari su kao i doktori slava mu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA