Više od 300 sveštenika silovalo na hiljade dece: Crkva je sve znala i ćutala o ovim monstruoznim delima koje su činili pedofili u njihovim redovima

U završnom izveštaju koji je sastavila narodna porota navodi se da su gotovo svi slučajevi danas zastareli i da ne mogu kazneno da se gone

  • 19

Istraga koju je vodio ured državnog tužilaca Pensilvanije, o kojoj je u utorak objavljen izveštaj, pokazuje da je više od 300 sveštenika pedofila polno zlostavljalo najmanje hiljadu dece, a Katolička crkva te američke savezne države je to prikrivala.

- Verujemo da je stvarna brojka zlostavljane dece mnogo veća. Verovatno se radi o hiljadama, ali mnoge žrtve boje se da istupe i ispričaju šta im se dogodilo - piše u izveštaju.

U završnom izveštaju koji je sastavila narodna porota, kojoj su bili predani zaključci istrage, navodi se da su gotovo svi slučajevi danas zastareli i da ne mogu kazneno da se gone.

Tragedija u Đenovi je mogla da se spreči? Ove fotke otkrivaju kako je izgledao most dan pre rušenja (FOTO)

Ipak, dva su sveštenika optužena, jedan za polno zlostavljanje nekoliko dece, od kojih se poslednje dogodilo 2010.

NEĆE IĆI U ZATVOR

Premda ne mogu da se kazneno gone, porotnici su odlučili da objave imena desetak crkvenih ljudi optuženih za pedofiliju na temelju zaključaka istrage.

U izveštaju se govori o polnom zlostavljanju u kojem su neke žrtve bile mlađe od deset godina.

Crkva je sve prikrivala Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, pixabay.com

Biskupi i kardinali su "uglavnom bili zaštićeni od strane Crkve", stoji u izveštaju.

- Mnogi, od kojih se neka imena navode u izveštaju, su unapređeni. Sve dok se to ne promeni mislimo da je prerano zatvoriti poglavlje polnih afera Katoličke crkve - dodaje se u zaključku.

- Sveštenici su silovali devojčice i dečake, a oni koji su bili odgovorni za njihovo kažnjavanje nisu učinili ništa, čak su sve prikrivali. Descenijama su sveštenici zlostavljači bili zaštićeni - dodaje se. U izveštaju se napominje i kako se radi o najvećem izveštaju o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi u istoriji SAD-a.

OPISANA STRAVIČNA ZLOSTAVLJANJA

Izveštaj donosi i detaljne opise stravičnog zlostavljanja koje se godinama događalo u Crkvi, datirajući još od 1947. godine. Neke žrtve prvo su alkoholisane i potom prisiljavane na seksualne odnose.

Ovo su neki od najgorih slučajeva koji se navode u izveštaju:

- u Grinsburgu je sveštenik silovao 17-godišnju devojčicu koja je potom zatrudnela. Oženio je devojčicu, ali se razveo od nje nekoliko meseci kasnije falsifikujući potpis. Ostao je u službi Crkve.

- U Harisburgu je sveštenik silovao pet devojčica iz iste porodice i skupljao njihov urin, stidne dlake i menstrualnu krv.

- U Harisburgu je sveštenik silovao sedmogodišnju devojčicu koja je bila u bolnici.

- U Alentaunu je sveštenik koji je silovao više dečaka dobio preporuku za rad u Dizni svetu.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    15. avgust 2018 | 18:12

    I, to da se dešava u zemlji "demokratije" prosto neverovatno ali istinito, šta li tek rade ostali, kod to rade "katolički crkvenjaci"? Koja je to jada od države, a vamo sole pamet celom svetu, nevide svoje prljavo dvorište

  • Zoran

    15. avgust 2018 | 16:28

    Zar nije došlo vreme da se jednom za svagda stavi ključ u bravu te Crkve (ako tako mogu da je nazovem) i nikada više ne otvori.

  • Kuks

    15. avgust 2018 | 16:36

    I'ma toga I kod Nas samo u manjoj Meri jer nema horova beckih decaka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA