≫ 

Bila je robinja ISIS-a, tučena i silovana, uspela da pobegne u Nemačku: Tamo je na ulici videla svog mučitelja, koji je rekao da zna njenu adresu

- Poslednja stvar koju sam očekivala bila je da sretnem mog otmičara, koji, pritom, zna sve o meni - ispričala je Jazidi devojčica

  • 16

Ašvak je imala samo 14 godina kada su ekstremisti Islamske države upali na sever Iraka i to u samo srce teritorije na kojoj žive Jazidi. Hiljade žena i devojčica oteli su i pretvorili u robinje, uključujući tu i Ašvak. Bila je prodata za 100 dolara čoveku po imenu Abu Humam, piše BBC.

Silovane su pred najbližima, trpele poniženja i jezive torture: Tužna sudbina žena Jazida, čiji pakao počinje tek kada ih spasu (VIDEO)

Silovana i tučena, uspela je da pobegne tri meseca kasnije i ode u Nemačku sa majkom i jednim od braće. Potom je, pre nekoliko meseci, na ulici u blizini prodavnice, čula da je neko zove po imenu. Ona tvrdi da je to bio Abu Humam i da joj je rekao da zna gde živi.

- Nikad ne bih u životu poverovala da ću ga videti tamo - rekla je ona za BBC. - Ostavila sam deo porodice i zemlju i došla u Nemačku da zaboravim batine i bol. Poslednja stvar koju sam očekivala bila je da sretnem mog otmičara koji zna sve o meni.

Došla u Nemačku da zaboravi batine i bol, Foto: Profimedia, Polaris

Nemački  federalni tužilac navodi da je Ašvak prijavila incident policiji pet dana pošto se dogodio. Devojčica je sve ispričala, pa i njena iskustva u Iraku. Policija ju je posavetovala da ako ga ponovo vidi, odmah ih kontaktira. Ona kaže da je policiji rekla da proveri nadzornu kameru sa prodavnice, ali, navodi, oni to nisu uradili.

- Čekala sam ceo mesec, ali vesti nije bilo - kaže devojčica.

VRATILA SE U IRAK

U strahu da bi opet mogla da sretne otmičara, ali i zbog želje da vidi četiri sestre koje su, u međuvremenu, bile oslobođene iz ruku ISIS-a, Ašvak se vratila na sever Iraka.

Do trenutka kada su nadležni u Nemačkoj hteli da kontaktiraju devojčicu ponovo, ona je već otišla za Irak. Abu Humama nisu uspeli da pronađu. Ipak, aktivisti u Nemačkoj navode da njen slučaj možda nije izolovani incident. Kako navode iz organizacije koja se bavi pravima Jazidi naroda, čuli su za nekoliko slučajeva gde su Jazidi devojke i žene prepoznale ekstremiste ISIS-a u Nemačkoj. Takve priče je čula i sama Ašvak.

Bilo je nekoliko slučajeva da žrtve sretnu svoje mučitelje iz ISIS-a, Foto: Profimedia, Polaris

Međutim, nisu svi slučajevi prijavljeni vlastima.

Ašvak sada živi u Jazidi kampu u Kurdistanu, želi da nastavi obrazovanje, ali i ona i njena porodica i dalje žele da napuste zemlju.

- Plašimo se ISIS ekstremista - njen otac je rekao za BBC.

Ali je iskustvo iz Nemačke za nju bilo prevelik šok.

ŠTO DALJE OD IRAKA

- Sve i da svet bude uništen, ne bih otišla u Nemačku ponovo - rekla je ona.

Kao i mnogi Jazidi, njena porodica je aplicirala za preseljenje u Australiju, kao deo specijalnog programa za žene koje je oteo ISIS.

VIDEO: Uhapsili devojku jer se snimala kako pleše

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    18. avgust 2018 | 08:44

    Главни проблем се прећуткује. Запад је покренуо то зло.

  • Srbin

    18. avgust 2018 | 10:23

    Sta branite te kurde kada su ti isti klali Srbe po Bosni.

  • Vesti iz drugih izvora

    18. avgust 2018 | 09:09

    Ja sam sa Nemačkih vesti shvatio da su nju deportovali u Irak kad se otkrilo ko je i šta je... a onda na CNN glumi žrtvu... nisu Nemački policajci vesla sisali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA