Silovane su pred najbližima, trpele poniženja i jezive torture: Tužna sudbina žena Jazida, čiji pakao počinje tek kada ih spasu (VIDEO)

Žene Jazidi preživele su pravu traumu dok ih je teroristička organizacija ISIS držala kao seksalne robinje

  • 1

Tužna statistika godinama pokazuje da se slučajevi samoubistva među ženama Jazida  ne smanjuju. Poslednji primer je tinejdžerka Misken, koja je imala samo 15 godina kada je počinila samoubistvo.

Njen otac kaže da je jednog dana došla kući i da je posle sedela pored svoje majke. Potom je otišla da donese čaj iz drugog šatora, kada se i ubila.

On kaže da je njegova ćerka patila, najviše zbog siromaštva, nedostatka posla, obrazovanja ali i zato što nije više videla nadu.

Ako ima grudi, slobodno je silujte. Ako nema, sačekajte da porastu: Strašna ispovest devojke koju su džihadisti držali zatočenu

Ova porodica Jazida je samo jedna od mnogih koje borave u IDP kampu u Dohuku u severnom Iraku.

Broj samoubistava među ženama Jazida koje su pobegle od boraca ISIS-a se značajno povećava.

- Nažalost, pošto u kampu borave već jako dugo, čak i više od tri godine, javljaju se izvesni psihološki problemi u porodicama. To se posebno odnosi na žene Jazida koje su najveće žrtve onoga što se dogodilo - kaže Susan Safar iz organizacije DAK.

Miksen i Hadija Foto: Facebook/AJ+

Nevladine organizacije kažu da je čak osam žena pokušalo da se ubije samo u martu ove godine.

Hadija kaže da je njen muž prema njoj bio izuzetno loš, kao uostalom i čitava njegova porodica. Nije joj dozvoljavao da vidi svoju ćerku i po mesec dana.

Potom se njen muž sa ćerkom vratio u Sindžar, a nju je ostavio u kampu. Tada je pokušala da se ubije. Polila se benzinom i zapalila se, ali je njen komšija uspeo da ugasi vatru.

TRAUME ZA CEO ŽIVOT

Veliki broj žena Jazida preživele su razne vrste trauma dok ih je teroristačka organizacija ISIS držala kao seksualne robinje. Zverski su silovane i mučene, a najbliži članovi porodice su im ubijeni.

One koje su uspele da se spasu, povratkom trpe poniženja i osude kako najbližih, tako i od u zajednice u najčešće izbegličkim kampovima, zbog čega se odlučuju za samoubistvo. 

Veliki broj njih je u ropstvu zverski ubijeno. Kao robinje prodavane su na "pijacama", džihadisti su ih menjali između sebe, i kod svakog su preživele brutalne torture.

Muke Jazida počele su 2014. godine, kada su džihadisti osvojili grad Sindžar u Iraku, u kojem su oni činili većinu. Usledile su masovne egzekucije, silovanja žena, mučenja.

Ujedinjene nacije su napad na Jazide, maleni narod koji se krvno ne meša sa drugima, okarakterisale kao "mogući genocid".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    30. april 2018 | 17:12

    Цео свет ћути на ово страдање и на агресију запада на њима неподобне државе. Као овце смо ... ћутимо и чекамо ред за клање.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA