≫ 

Nemci zabrinuti zbog kodiranog nacizma, koji država ne zabranjuje: Oni imaju svoj jezik i simbole, a sve se vrti oko Hitlera (FOTO) (VIDEO)

Frenk kaže da je ponosan na svoju naciju i nasledstvo. Ističe da se svaka osoba koja nije politička korektna označava kao nacista

  • 3

Tomi Frenk je ponosni vlasnik "Zlatnog lava", malog pansiona okruženog livadama u jednom selu u centralnoj Nemačkoj. Njegovi prijatelji ne dolaze ovde samo zbog hrane i pića, već da ponedele svoje mišljenje i ono što nazivaju "patriotski pogledi".

- Kupio sam pansion ali nismo mogli da dobijemo druge kuće. Svaki put bi nas izbacila policija ili drugi ljudi. "Ne puštajte desničare, ne puštajte naciste" - rekao je on.

Da li desnica udara Evropu jače nego ikad? Sve o desničarskim partijama i protestima, kakva je budućnost EU i kakva je situacija u Srbiji

Nemačka tokom poslednjih nekoliko godina belži porast krajnje desničarskih pristalica, a sve to uz nagli porast anti-imigracione i anti-islamske Alternative za Nemačku (AfD).

Frenk kaže da je ponosan na svoju naciju i nasledstvo. Ističe da se svaka osoba koja nije politička korektna označava kao nacista.

Svoj pansion je kupio 2015. godine, a sada ga je ukrasio spomenicima iz Drugog svetskog rata, a tu je i nemačka imperijalistička zastava. Većina pića nosi naziv prema oružju koje je korišćeno tokom rata i prema SS komandantima.

Ovaj bar, kao i stavovi stranek AfD su daleko od toga da se šire poruke krajnje desnim pristalicama. U Nemačkoj prema zakonu nije dozvoljena upotreba simbola neustavnih organizacija - kao što su kukasti krst, nacistički pozdrav i drugi simboli.

Kazna može da ide i do tri godine zatvora. Zbog toga su desničari razvili kodirani jezik, koji Frenk tečno govori.

Na jednoj majici se nalaze brojevi "88" koji označavaju "HH" ili Heil Hitler (H je osmo slovo njihovog alfabeta).

Prodaja poizvoda koji slave lik i delo Adolfa Hitlera se povećala za 10 odsto od početka 2016. godine, što se podudara sa povećanim brojem izbeglica u Nemačkoj od 2015. godine.

Njegove mušterije nisu samo sredovečni muškarci koji imaju tetovaže. Među njima je i jedna porodica sa ćerkom koja je još u osnovnoj školi. Oni su iz Baden-Vitemberga, a majka ističe da oni sve ove godine posećuju pansion jer dele slično mišljenje.

POLITIKA MORA DA BUDE ZA NEMAČKI NAROD

Frenk želi da zaustavi imigraciju u Nemačku i da zabrani islam. Na prošlim izborima je glasao za AfD.

- Meni je najvažnije da vlada primenjuje politiku za nemački narod, a ne za Evropsku uniju i izbeglice. To mora da bude za nemački narod - kaže on.

U Evropi su ovakvi stavovi sve češći, a većina evropskih lidera je protiv migracija.

- Trenutno smo angažovan u političkoj i kulturnoj borbi u Evropi. Imamo desničarsku promenu na svim poljima - kaže profesor Hajo Funke, profesor političkih nauka na slobodnom univerzitetu u Berlinu.

KRAJNJE DESNI KONCEPT JE OPASAN ZA DRUŠTVO

Iako nemačka vlada i dalje sve drži pod kontrolom, ovakvi kranje desni stavovi predstavljaju veliku brigu za neke Nemce.

- Neke od ovih majica pokušavaju da se predstave kao duhovite. Međutim, nisu smešne, jer promovišu nacističke ideje ljudima, a to može da bude opasno - kaže Stefan Herdegen, lokalni aktivista koji prati ekstremističke grupe u Tiringiji.

On je takođe zabrinut zbog muzičkih festivala koje Frenk organizuje svake godine.

- Ovi događaji su opasni, ne samo zato što su prijavljeni kao nasilni događaji, već zbog njihove političke prirode koja je opasna po društvo. Ovde se širi neonacistički sadržaj - kaže on.

Frenkove aktivnosti su dovele do toga da ga policija posmatra. Obaveštajna služba je postala naročito zabrinuta nakon što je Frenk prošle godine organizovao festival, koji je posetilo oko 6.000 ljudi.

VIDEO: Britanska javnost ne podnosi Donalda Trampa

(Telegraf.rs/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vostani Serbie

    20. avgust 2018 | 21:09

    "Mrtva trka" izmedju njih i Hrvata ko je vise "dobrog i konstruktivnog" napravio za prosperitet fasizma.

  • Belfagor

    21. avgust 2018 | 11:36

    Svi vide njegov nacizam, a ne vide islamizaciju Evrope.

  • hmmm

    21. avgust 2018 | 04:06

    Hrvati su ipak #1 sto se toga tice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA