Tramp veruje da ima dobar odnos sa Kimom, ali najavljuje i obimnije vojne vežbe između SAD i Južne Koreje

Istovremeno, predsednik SAD je severnokorejskom lideru Kim Džong-unu uputio izraze dobre volje, ali i prećutnu vojnu pretnju

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp veruje da ima dobar odnos sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom i da "nema razloga u ovom trenutku da se troše velike količine novca na zajedničke američko-južnokorejske ratne igre", saopštila je Bela kuća.

Severna Koreja optužila SAD da vode "dvostruku igru" zbog otkazivanja posete Pompea: Dok Kim gomila oružje, Tramp krivi samo jednu zemlju

U saopštenju koje je Tramp postavio na Tviteru dodaje se da američki predsednik veruje da je Kim pod "ogromnim pritiskom" Kine, ali da Peking takođe snabdeva Pjongjang "znatnom pomoći", uključujući gorivo, đubrivo i drugu robu.

- To ne pomaže! -kaže se u saopštenju, prenosi Rojters.

OBIMNIJE VOJNE VEŽBE

Tramp ostavio je otvorenu mogućnost ponovnih vojnih vežbi sa Južnom Korejom, istakavši da će, ukoliko budu potrebne, zajedničke vežbe biti "daleko obimnije" nego ikada ranije.

On je, istovremeno, rekao da trenutno nema razloga trošiti milione dolara na vojne vežbe, prenosi AP.

Tramp je ovu poruku poslao u nizu tvitova u kojima je okrivio Kinu za nedovoljan napredak u primoravanju Severne Koreje da okonča svoj nuklearni program.

Istovremeno, predsednik SAD je severnokorejskom lideru Kim Džong-unu uputio izraze dobre volje, ali i prećutnu vojnu pretnju, navodi američka agencija.

U junu je Tramp iznenadio vojne lidere kada je prekinuo održavanje vojnih vežbi sa Južnom Korejom, nazvavši ih skupim i provokativnim.

Iako je njegov tadašnji potez bio po volji Severnoj Koreji, Tramp je prekid vojnih vežbi sa Seulom vezao za buduće pregovore sa Pjongjangom, napominje AP.

VIDEO: Koji je lider pobedio u ratu govora tela?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA