≫ 

Lažno svedočenje, tajni dokumenti i "luda kuća": Evo šta piše u knjizi koja je uznemirila Trampa (FOTO) (VIDEO)

Knjiga izlazi 11. septembra i predstavlja do sada najmračniju i najhaotičniju sliku Bele kuće s Trampom na čelu

  • 0

Nova knjiga legendarnog novinara Boba Vudvorda, "Strah: Tramp u Beloj kući", čiji su istraživački članci o korupciji u Beloj kući doveli do ostavke predsednika Ričarda Niksona, veoma je uznemirila sadašnjeg predsednika Donalda Trampa. Vudvord je Trampovu administraciju opisao kao stanje "nervnog sloma".

Knjiga izlazi 11. septembra i predstavlja do sada najmračniju i najhaotičniju sliku Bele kuće s Trampom na čelu. "Strah: Tramp u Beloj kući" nagoveštava da se viši savetnici brinu o "neujednačenom predsedniku za kojeg se plaše da predstavlja opasnost po nacionalnu bezbednost".

Donald Tramp opasno je neupućen u svetska pitanja: Nova knjiga Boba Vudvorda opisuje haos u Beloj kući (FOTO)

Vudvord je na ovoj knjizi radio najmanje godinu dana, imao je uvid u službene dokumente i ona je zasnovana na stotinama sati intervjua sa Trampovim saradnicima i drugim izvorima. Dobio je dozvolu da koristi citate od onih koji su ih izgovorili ili čuli, ali bez navođenja imena izvora, piše Independent.

Knjiga koja dosada otkriva najveće tajne Bele kuće Foto: Tanjug/AP

Ovo su samo neka od svedočanstva tih izvora.

TRAMP JE ŽELEO DA UBIJE ASADA

Američki novinar napisao je u knjizi da je Tramp prošle godine želeo da Asad bude ubijen, ali da je ministar odbrane Dzejms Matis ignorisao njegov zahtev. Ovaj deo knjige je verovatno najviše uznemirio Trampa, koji je izjavio da se o mogućem atentatu na Asada "nikada nije ni razgovaralo".

- O tome se nikada nije ni razmišljalo, niti će se razmišljati - rekao je Tramp, uz ocenu da je Vudvordova knjiga "fikcija".

ADVOKAT JE BIO UBEĐEN DA ĆE TRAMP BITI OPTUŽEN ZA LAŽNO SVEDOČENJE

Trampov advokat Džon Daud rekao je predsedniku da će najverovatnije završiti u zatvoru ukoliko bi svedočio pred specijalnim tužiocem Robertom Malerom o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. godine.

- Nemojte da svedočite ili ćete završiti u narandžastom zatvorskom odelu - navodno je Daud rekao Trampu.

Vudvord je cenjeni novinar koji je otkrio aferu Votergejt Foto: Tanjug/AP

ZA DRŽAVNOG TUŽIOCA REKAO DA JE MENTALNO RETARDIRAN

Pored toga što ga je često napadao na Tviteru, Tramp je bio veoma oštar prema državnom tužiocu Džefu Sešnsu iza zatvorenih vrata.

On ga je nazvao "izdajnikom" , a rugao se i njegovom akcentu, navodi se u knjizi.

- Ovaj čovek je mentalno retardiran, glupi južnjak. Ne bi mogao da bude ni advokat jednoj osobi u Alabami - navodno je rekao Tramp.

TRAMP SE PONAŠAO KAO UČENIK PETOG ILI ŠESTOG RAZREDA

Neki od Trampovih najbližih saradnika prikazani su u knjizi kao da su uznemireni zbog njegovog neznanja o ključnim pitanjima.

Na sastanku Saveta bezbednosti za nacionalnu sigurnost, Tramp je pitao zašto SAD troše resurse na održavanje vojnog prisustva na korejskom poluostrvu.

- To radimo da bismo sprečili da dođe do Trećeg svetskog rata - odgovorio ministar odbrane Džejms Matis.

Vudvord piše da je "Matis bio razočaran i uznemiren, govoreći bliskim saradnicima da se predsednik ponašao kao "učenik petog ili šestog razreda".

Njegovi saradnici su navodno krili dokumente kako ih Tramp ne bi potpisao Foto: Tanjug/AP

MI SMO U LUDOJ KUĆI, OVO JE NAJGORI POSAO KOJA SAM IKADA IMAO

- On je idiot. Ne može ništa da mu se objasni. Skrenuo je. Mi smo u ludoj kući. Ne znam šta tu radimo. Ovo je najgori posao koji sam ikada imao - rekao je navodno njegov šef kabineta Džon Keli.

SAVETNIK SKLONIO DOKUMENTE SA TRAMPOVOG STOLA KAKO BI SPREČIO EKONOMSKU KRIZU

Suočeni sa besom Trampa i njegovom nepredvidljivošću, članovi kabineta predsednika i drugi visoki zvaničnici "naučili su da diskretno postupaju", kako bi prevarili njegove najopasnije impulse, tvrdi se u knjizi.

Jednom prilikom je Geri Kon, njegov bivši ekonomski savetnik, "ukrao dokument sa Trampovog stola", kako bi sprečio da ga on potpiše. Da ga je potpisao, to bi formalno povuklo SAD iz trgovinskog sporazuma sa Južnom Korejom.

Kasnije je rekao kako je to uradio da bi "sačuvao nacionalnu bezbednost" a i da Tramp nije primetio da mu nedostaje dokument.

TRAMPOVA ADMINISTRACIJA STALA IZA NJEGA

Kao i nakon svake knjige, administracija Donalda Trampa stala je iza predsednika, ne računajući one koji su dali ostavku ili su smenjeni.

Svi oni koji se spominju u knjizi negirali su da su tako nešto ikada rekli.

U saopštenju iz Bele kuće, između ostalog, citira se šef kabineta Džon Keli koji tvrdi da je "ideja da je ikad nazvao predsednika idiotom jednostavno neistinita".

- Provodim više vremena s predsednikom nego iko drugi i imamo neverovatno iskren i snažan odnos. On uvek zna gde ja stojim i on i ja obojica znamo da je ova priča totalni BS (sranje). Privržen sam predsedniku, njegovoj agendi i našoj zemlji. Ovo je još jedan patetičan pokušaj klevetanja ljudi bliskih predsedniku i skretanja pažnje s brojnih uspeha administracije - izjavio je on.

I ministar obrane Džejms Matis demantovao je navode o tome da je sabotirao Trampove odluke i vređao ga njemu iza leđa.

- Prezirne reči o predsedniku koje su mi pripisane u Vudvordovoj knjizi nikad nisam izgovorio ja niti bilo ko u mojoj prisutnosti. Dok inače volim da čitam fikciju, ovo je unikatno vašingtonska vrsta literature, a njegovi anonimni izvori nisu verodostojni - rekao je.

TRAMP OBJAVIO ČAK 11 TVITOVA O KNJIZI

Najnovija knjiga o Trampu je očigledno uznemirila američkog predsednika, koji je za 24 sata objavio čak 11 tvitova o njoj. On je objavio sve ove citate kao dokaze da njegov tim stoji iza njega i da je Vudvordova knjiga još jedan primer "lažnih vesti" i "lova na veštice" protiv njega.

Međutim, toliko se zaneo u uveravanju javnosti da je knjiga lažna, da je demante Kelija i Matisa podelio dva puta.

Bob Vudvord je cenjeni istraživački novinar i pomoćni urednik Vašington posta. On je sa svojim kolegom Karlom Bernsteinom otkrio i slavnu aferu Votergejt koja je srušila Ričarda Niksona.

Video: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontroverze u svetu

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA