Evropski parlament kaznio Mađarsku, a onda se Orban oglasio: Brisel želi da pošalje vojnike koji će pustiti migrante u našu zemlju

Orban je kazao da očekuje "ozbiljnu pravnu debatu" u vezi s ovom odlukom

  • 0

Mađarski premijer Viktor Orban danas je izjavio da Evropska unija nastoji da Mađarskoj oduzme pravo da štiti sopstvene granice.

- Oni žele da iz Brisela ovamo pošalju plaćene vojnike koji će puštati migrante (u Mađarsku) - rekao je Orban za državni "Košut radio", prenosi MTI.

Mađarska kažnjena zbog Orbanove politike: Kao članica EU moraće i dalje da poštuje obaveze, ali neće imati pravo glasa (FOTO)

U vezi sa izveštajem evropske poslanice iz Holandije Judit Sargentini koji je Evropski parlament usvojio u sredu, Orban je kazao da disciplinski proces pokrenut tim izveštajem ne predstavlja "nikakvu opasnost" po Mađarsku.

Evropski parlament je kaznio Mađarsku zbog ovakvog ponašanjaFoto: Tanjug/AP

Po Orbanovom mišljenju, izveštaj je motivisan "ultimatumom" Evropi koji je nemačka kancelarka Angela Merkel iznela na sastanku s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, po kojem bi zemlje koje se nalaze na obodu evropskog bloka trebalo da se odreknu nekih od nadležnosti u kontroli granice i predaju ih Briselu.

- Plan je da, ukoliko ne mogu da prisile Mađarsku da primi migrante, oni će zemlji oduzeti pravo na kontrolu sopstvenih granica. Oni žele da žigošu Mađarsku i žele da oslabe otpor Mađarske - poručio je Orban.

Mađarska odbija da primi migrante u svoju zemlju Foto: Tanjug/AP

Rojters je preneo da je on u istom intervjuu naveo da će mađarska vlada u ponedeljak doneti odluku o pravnim koracima koje će preduzeti kako bi se suprotstavila odluci Evropskog parlamenta o pokretanju kaznene procedure protiv Budimpešte zbog omalovažavanja demokratskih standarda EU.

Orban je kazao da očekuje "ozbiljnu pravnu debatu" u vezi s ovom odlukom.

Podseća se da je Evropski parlament u sredu izglasao sankcije Mađarskoj zbog omalovažavanja pravila EU u pogledu demokratije, građanskih prava i korupcije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA