≫ 

Rusija zagrmela posle incidenta na nebu iznad Sirije: Izrael je kriv za obaranje aviona i smrt posade

Izraelci su avion koristili kao paravan

  • 21

Nakon što je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je ruski avion Il-20 oborila sirijska raketna odbrana jer su ga izraelski piloti koristili kao paravan, Rusija je optužila Izrael za obaranje aviona i smrt svih članova posade.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je telefonom sa svojim izraelskim kolegom Avigdom Liebermanom o padu ruskoj aviona Il-20. On je preneo poziciju Moskve u vezi sa incidentom, rekavši da optužuju izraelsku vojsku zbog obaranja aviona, koji su Izraelci koristili kao paravan.

Sirija greškom oborila ruski avion koji su Izraelci koristili kao paravan: Očekuje se odgovor Moskve

Šojgu je ponovio da Izrael nije obavestio Rusiju o predstojećem napadu na način koji bi omogućio ruskoj vojsci da pomeri Il-20. Umesto toga, upozorenje je došlo jedam minut pre nego što su izraelski avioni F-16 lansirali napad.

- Krivica za rušenje ruskog aviona i smrti njegovih članova posade leži na izraelskoj strani. Akcije vojske Izraela nisu bile u skladu sa duhom rusko-izraelskog partnerstva, pa smo zadržali pravo da odgovorimo - rekao je Šojgu.

Sirijska vazdušna odbrana greškom je srušila ruski vojni avion u ponedeljak uveče dok su ciljali više raketa koje su letele preko sirijske provincije Latakije, prenosi RT njuz.

Rusija je izjavila da je njihov avion Il-20 sa 15 vojnika nestao sa radara nedaleko od baze Hmeimim u Siriji.

Izraelska vlada još uvek se nije oglasila povodom ovog incidenta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA