Turisti u Grčkoj se kupaju gledajući u sneg na Olimpu: Temperatura se spušta i do - 6, ali će baškarenje u moru uskoro prekinuti nešto mnogo gore

Utočište za prave ljubitelje tropskog leta sada je Španija

  • 3

Ekstremno zahlađenje koje je od ponedeljka zahvatilo najpre sever, a potom i jug Srbije u nešto blažem obliku i Grčku. Turisti koji uživaju u čarima Mediterana tako su mogli da se baškare u toploj vodi, a istovremeno posmatraju i snežne vrhove planina.

Foto: Pixabay

Zabelela se Srbija drugog dana jeseni: Pao sneg na Kopaoniku i Zlataru, a noćas nam stiže mraz i hladnoća kakvu skoro nismo osetili (FOTO)

Niske jutarnje temperture i nadmorska visina od skoro 3.000 metara mogu da donesu snežne padavine na Olimpu, a i narednih dana očekuju se padavine, pa i mogućnost da provejava planinski sneg, kazao je meteorolog Đorđe Đurić.

Foto: Pixabay

Ni u Srbiji, zapravo, nije mnogo drugačije. Na Kopaoniku je jutros bilo -4 stepena. Đurić kaže da je zanimljivo i to da je juče na Zlatiboru pao sneg, a na Jadranu je moglo da se kupa. Tako da onaj ko nije želeo da se okuša u sankanju mogao je da nastavi do Budve i uživa u toplom Jadranu.

No, kupanju je u Grčkoj je, po svemu sudeći, ako ne bude neke lude sreće, došao kraj. A ovaj završetak sezone obeležiće nešto mnogo dramatičnije od planinskog snega - mediteranski uragan.

Foto: Pixabay

- Od sutra se očekuje zahlađenje u Grčkoj, biće oko 20 stepeni i vetrovito, a u petak će se formirati mediteranski urgan iznad Jonskog mora, između Grčke i Italije. On ima slične karakteristike kao tropski uragan, ali je znatno manjih dimenzija i može da se javi i nad hadnim vodama, na primer u decembru kada je temperatura mora oko 16 stepeni, a sada je more znatno toplije. Već u subotu na jugozapadu Grčke, na Peloponezu i Zakontosu očekuju se ekstremne padavine i jaki vetrovi - kazao je meteorolog Đurić.

Foto: Guliver/Getty Images/Shutterstock

Mediteranski uragan primećen je tek u poslednjih dvadesetak godina. Do sada je bio izuzetno redak, a ovog septembra za samo nedelju dana to će biti drugi po redu. Prethodni je prošle nedelje napravio pravu kataklizmu u Tunisu.

- Za samo pet sati palo je 200 litara kiše, a to je trećina od ukupnih godišnjih padavanina za Tunis - kazao je Đurić.

No, ako je neko ipak poželeo da se ove godine dobro provede i oseti trospko leto, ne mora da odlazi tako daleko. U Španiji je sada ekstremno toplo, a temperature su do 40 stepeni.

(Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    26. septembar 2018 | 21:30

    Evo nas u Leptokariji vec 2 dana nema kupanja hladno duva vetar dosli 18.9 do 24.9 bilo 30 stepeni a sada hladno stabces 6 dana se kupas suncas a 5 dana setaj a realno sta ocekivati za 100 evra po osobi sa prevozom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA