Razgovor Erdogana i Merkelove u Nemačkoj prekinuo protestant sa jasnom porukom na majici (FOTO)

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Erdoganom, koji boravi u trodnevnoj poseti Nemačkoj, rekla da vrši pritisak i da će nastaviti to da radi, kako bi se ti slučajevi rešili "što je pre moguće"

  • 0

Dok nemačka kancelarka Angela Merkel vrši pritisak na turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana da se iz pritvora u Turskoj puste nemački državljani, uhapšeni nakon neuspelog pokušaja vojnog puča 2016. godine, Erdogan poziva Berlin da izruči, kako tvrdi, stotine pristalica imama Fetulaha Gulena koje žive u Nemačkoj.

Nemačka tvrdi da je ukupno 35 njenih državljana uhapšeno "na političkoj osnovi", a kako navodi AP, najiskatnutiji su oslobođeni, ali se još petoro Nemaca nalazi u pritvoru u Turskoj.

Erdogan stiže u Nemačku, ali niko neće s njim na večeru: Poziv na gozbu odbili brojni političari, među njima i Merkelova

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Erdoganom, koji boravi u trodnevnoj poseti Nemačkoj, rekla da vrši pritisak i da će nastaviti to da radi, kako bi se ti slučajevi rešili "što je pre moguće".

Merkelova i Erdogan nastavili da vrše pritisak jedan na drugog Foto: Tanjug/AP

Ona je dodala da postoji "zajednički strateški interes" za dobre odnose, ali je dodala da postoje velike razlike po pitanju toga kako demokratsko, slobodno i otvoreno društvo izgleda.

Kako prenosi Rojters, Erdogan žarko želi da poboljša odnose s najvećom evropskom ekonomijom i osigura investicije kako bi poboljšao tursku ekonomiju.

On je pozvao Nemačku da označi mrežu Gulena, kojeg on okrivljuje za neuspeli pokušaj vojnog puča 2016, kao terorističku organizaciju.

Konferenciju je na kratko prekinuo demonstrant, na čijoj majici je na turskom pisalo "sloboda za novinare". Nakon što ga je obezbeđenje uklonilo, dvoje lidera su pogledali jedno u drugo, a na njihovim licima se videla tenzije, prenosi Dojče vele.

Turski predsednik je posetio i memorijalni centar Foto: Tanjug/AP

Kasnije je saopšteno da je demonstrant Adil Jigit, turski novinar koji vodi sajt "Avrupa Postasi" iz Hamburga.

ERDOGAN TRAŽI DA IZRUČI DUNDARA

Erdogan je izjavio da Turska ima pravo da traži da joj Nemačka izruči bivšeg urednika opozicionog lista "Džumhurijet" Džana Dundara, za kojeg je rekao da je "agent osuđen za špijunažu".

- Ova osoba je osuđeni kriminalac, prema turskom zakonu - rekao je Erodgan na konferenciji za novinare u Berlinu, nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Rojters.

S druge strane, Merkel je rekla da nije tajna da Turska i Nemačka imaju različite stavove kada je reč o "slučaju Dundar" i napomenula da na njega nije izvršen pritisak da ne prisustvuje konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, Dundar je sam doneo odluku da ne učestvuje na konferenciji, navodi AP.

Još jedan zahtev za izručenjem Erdogan je uputio Merkelovoj Foto: Tanjug/AP

Ranije danas, Dundar je rekao da neće prisustvovati zajedničkoj konferenciji za novinare Erdogana i Merkel, nakon što je saznao da turski predsednik razmišlja o otkazivanju konferencije ako se on pojavi.

Dundar je 2016. godine, zajedno sa kolegom Erdemom Gulom, optužen za odavanje državnih tajni, nakon što je njegov list objavio fotografije kojima se sugeriše da je turska obaveštajna agencija umešana u slanje oružja sirijskim pobunjenicima.

On je nakon što je pušten na slobodu u žalbenom postupku pobegao u Nemačku iste godine.

Turski Vrhovni sud u martu ga je osudio na kaznu do 20 godina zatvora zbog špijunaže.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA