≫ 

Tereza Mej bombastično najavila velike izmene posle Bregzita: Jednom zauvek ćemo zaustaviti slobodno kretanje evropskih građana u Britaniji

Britanska premijerka trebala bi da izloži pojedinosti svog plana u govoru u sredu na kongresu Konzervativne stranke u Birmingemu

  • 5

Britanski imigracioni sistem nakon Bregzita prioritet će dati visoko kvalifikovanim radnicima, a radnike iz EU-a tretiraće kao one iz bilo koje druge zemlje, objavila je britanska premijerka Tereza Mej.

- Biće to sistem utemeljen na radnim veštinama, koji vrednuje sposobnosti radnika, a ne odakle dolaze. Biće to sistem koji gleda po celom svetu i privlači ljude sa veštinama koje su nam potrebne - rekla je Mej u saopštenju.

Tereza Mej odgovorila na optužbe: "Učiniću Bregzit uspešnim, čak i ako se ne dogovorimo sa EU"

Dodala je da će Britanija, kada napusti Evropsku uniju, uspostaviti "imigracioni sistem koji će okončati, jednom zauvek, slobodno kretanje" evropskih građana u Velikoj Britaniji.

Mej je naglasila da će taj novi sistem osigurati da se smanji broj nisko kvalifikovanih migranata.

Pravila vezana za migraciju će se promeniti posle Bregzita Foto: Tanjug/AP

- Taj novi sistem omogućiće smanjivanje imigracije nisko kvalifikovanih osoba. Time će Britanija krenuti putem smanjivanja imigracija na održivi nivo, kao što je obećano - dodala je Tereza Mej.

Upravo su strahovi od dolaska imigranata bili ključni pokretač glasanja 2016. godine za izlazak iz Evropske unije.

Mej je ranije obećala u programu predstavljenom biračima uoči parlamentarnih izbora 2017. godine da će smanjiti broj imigranata na manje od 100.00 ljudi godišnje, dok je 2016. godine u Britaniju došlo njih 273.000.

Britanska premijerka trebala bi da izloži pojedinosti svog plana u govoru u sredu na kongresu Konzervativne stranke u Birmingemu.

Tereza Mej dolazi na kongres svoje partije Foto: Tanjug/AP

Po novim pravilima, osobe koje će želeti da započnu svoj život u Velikoj Britaniji moraće da dokažu da imaju dovoljan nivo primanja. Isto tako, neće smeti da zauzimaju radna mesta na koja bi inače došli britanski radnici.

Vize za studente biće izuzete iz tih kriterijuma.

BORIS DŽONSON: ODLOŽIĆU BREGZIT ZA 6 MESECI

Bivši britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je na godišnjoj konferenciji vladajuće Konzervativne stranke u Birmingemu da će, ako postane premijer Velike Britanije, odložiti Bregzit za najmanje šest meseci.

Bivši britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Prema pisanju britanskog tabloida "San", Džonson, koji je privatno utvrdio svoju platformu kako bi privoleo neke ministre u vladi premijerke Tereze Mej da mu se priklone, rekao da želi da iskoristi pauzu za "resetovanje zaustavljenih pregovora sa Bregzitom", prenosi Rojters.

Kako navodi list, Džonson je ubeđen da je Britaniji potrebno više vremena da se pripremi za odvajanje od EU.

VIDEO: U ovom izdanju je nisu videli: Tereza Mej zaigrala sa školarcima

(Telegraf.rs/Hina/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    3. oktobar 2018 | 06:26

    Britanija napušta EU, a mi hrlimo ka njoj.Da li smo to mi pametniji od Britanaca ?

  • Dade

    3. oktobar 2018 | 09:59

    Znas kad bi dosao u tu vasu Veliku Britaniju:NIKAD!!!!!!!!

  • Gile

    3. oktobar 2018 | 10:01

    Ova zena se non-stop dere i preti! Tesko njenom muzu kako je trpi🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA