Njujork Tajms optužio Trampa da je utajio porez: Pokrenuta istraga protiv predsednika SAD

I Trampova braća i sestre su prema navodima ovog lista iskoristili prihode od carstva nekretnina svog oca Freda Trampa

  • 1

Poreska služba države Njujork otvorila je istragu nakon što je Njujork Tajms objavio informacije prema kojima je Donald Tramp primio više od 400 miliona dolara od svojih roditelja, delimično zahvaljujući manevrima oko utaje poreza.

Informacije iz dnevnika opovrgli su advokat američkog predsednika i portparolka Bele kuće.

Tramp izvređao novinarku i pre nego što mu je postavila pitanje: Bela kuća pokušala da ublaži incident (VIDEO)

Po članku iz Njujork Tajmsa objavljenom o bogatstvu Trampa, bivši magnat nekretnina nije to postao sam od sebe kako to rado priča svojim pristalicama ili u svojim knjigama poput bestselera "Umeće pregovaranja".

MILIONER SA OSAM GODINA

Citirajući poreske prijave i poverljive finansijske dokumente, dnevnik tvrdi da je, od najranijih godina pa do danas, bivši magnat nekretnina iskoristio, poput svojih braća i sestara, prihode od carstva nekretnina svog oca Freda.

Ukupan iznos tih prihoda odgovara današnjim približno 413 miliona dolara, piše Njujork Tajms.

Po dnevniku, Donald Tramp je primio počevši od treće godine 200.000 dolara godišnje (u sadašnjim dolarima) pa je sa osam godina već bio milioner.

Poreska uprava je otvorila istragu povodom ovih navoda Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Nakon objave tih informacija, poreska služba države Njujork "proverava optužbe u članku Njujork Tajmsa i odlučno istražuje sve tragove", izjavio je jedan od njenih porparola.

UTAJA POREZA

Njujork Tajms tvrdi da se do dela tog novca moglo doći zahvaljujući poreskoj utaji. Predsednik i njegova braća i sestre oformili su firmu paravan sa jedinim ciljem da se prikriju poklon svojih roditelja.

Donald Tramp je pomogao svom ocu da profitira nezasluženo sa više miliona dolara poreskih olakšica i podceni svoje prihode od nekretnina kako bi smanjio porez koji je trebalo da plati prilikom njegovog prenosa deci.

Deca Trapovih primila su ukupno "svotu daleko veću od milijardu dolara" od svojih roditelja.

Njujork Tajms, pozivajući se na poreske stručnjake, navodi da je malo verojatno da bi Tramp bio izložen krivičnom progonu zbog zastare ali dodaju da ne postoji zastara za kazne koje izriču upravna tela za poreske prestupe.

VIDEO: Čiji je stisak bio jači? Rukovali se Tramp i Putin

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jug

    30. decembar 2022 | 20:17

    Celi svet bruji sta se danas desilo sa utajom poreza sa Trampom a vi izvestaj lazni od 2018 imate. Kasnite ko uvek u desavanju svetskom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA