Poništeno pomilovanje bivšeg predsednika Perua: Nakon ove odluke političar završio u bolnici (FOTO)

Sudije su naredile da se Fuhimori uhapsi kako bi mogao da odsluži preostalih 25 godine zatvora zbog svoje uloge u ubistvu 25 osoba

  • 0

Bivši predsednik Perua Alberto Fuhimori prebačen je vozilom Hitne pomoći u lokalnu kliniku, nakon što mu je Vrhovni sud te zemlje poništio pomilovanje, dato prošle godine, i naredio da on pod hitno bude uhapšen i vraćen u zatvor.

Fuhirmo, koji je bio hospitalizovan nekoliko puta proteklih godina, prebačen je iz svoje kuće u kliniku nekoliko sati nakon izricanja presude, navodi Rojters pozivajući se na svedoke.

Čudni izbori u Peruu: Lokalni političari Hitler i Lenjin bore se za mesto gradonačelnika

Pošto je Vrhovni sud Perua poništio pomilovanje Fuhimoriju, njegov advokat Migel Peres je podneo žalbu i zatražio da se suspenzuje nalog za hapšenje Fuhimorija navodeći da Fuhimori ima srčene probleme, zbog kojih je njegov život ugrožen, ako se vrati u zatvor.

Pristalice bivšeg predsednika su se okupile da ga podrže Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik Perua Pedro Pablo Kučinski odobrio je 24. decembra prošle godine da se Fuhimori (80) pusti iz zatvora, nakon što su lekari ustanovili da boluje "progresivne, degenerativne i neizlečive" bolesti i da mu je život ugrožen u zatvoru, podseća Blumberg.

Rojters ističe da je Kučinski pomilovao Fuhimorija za zločine protiv čovečnosti, samo tri dana nakon što je jedva preživeo glasanje za pokretanje procedure za opoziv, uz pomoć pristalica Fuhimorija u Kongresu.

Advokat napušta kuću bivšeg predsednika Foto: Tanjug/AP

Vrhovni sud je, međutim, danas presudio da je pomilovanje bilo nezakonito, dodaje AP.

Sudije su naredile da se Fuhimori uhapsi kako bi mogao da odsluži preostalih 25 godine zatvora zbog svoje uloge u ubistvu 25 osoba za vreme svoje desetogodišnje vladavine, koja je okončana 2000. godine.

Pristalice se bune zbog ove odluke Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA