Američki državni sekretar ponovo posetio Kim Džong Una: Razgovarali o denuklearizaciji i novom sastanku sa Trampom (FOTO)

Pompeo je nakon sastanka napisao na svom Tviteru da se sastao s Kimom

  • 1

Severnokorejski lider Kim Džong-un i američki državni sekretar Majk Pompeo dogovorili su se da organizuju drugi samit sa predsednikom SAD Donaldom Trampom "što je pre moguće" i razgovarali o mogućem američkom praćenju koraka Pjongjanga ka denuklearizaciji, saopštila je danas Južna Koreja.

Pompeo je rekao da je njegova najnovija, četvrta poseta Pjongjangu "još jedan korak" ka denuklearizaciji i da je imao "dobar i produktivan razgovor" s Kimom, ali da ima još posla, prenosi Rojters.

Objavljene fotografije Majka Pompea i Kim Džong Una, nakon što je Tramp rekao da su "neverovatne" (FOTO)

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in razgovarao je sa Pompeom u Seulu nakon što se najviši američki diplomata sastao s Kimom, s kojim je razgovarao više od dva sata, a glavna tema je bila denuklearizacija Korejskog poluostrva.

- Ovo je veoma lep dan koji obećava lepu budućniost za obe zemlje - rekao je Kim kada je sa Pompeom seo da ruča posle razgovora.

Pompeo je posetio i Južnu Koreju Foto: AP/Tanjug

Pompeo je nakon sastanka napisao na svom Tviteru da se sastao s Kimom i da je nastavljen napredak u realizaciji sporazuma dogovorenog na samitu Kima i Trampa u Singapuru, preneo je AP.

- Hvala vam što ste ugostili mene i moj tim - napisao je Pompeo. To je ujedno bila i četvrta poseta Pompea Pjongjangu.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert saopštila je da je Kim pozvao inspektore da posete poligon za nuklearno testiranje Pungje-ri kako bi potvrdili da je on nepovratno zatvoren i neupotrebljiv.

Razgovarao je sa predsednikom Munom Foto: AP/Tanjug

Pompeo i Kim su se, takođe, saglasili da oforme radnu grupu "uskoro" kako bi razgovarali o procesu denuklearizacije i drugom samitu, koji je Kim predložio Trampu pismom prošlog meseca, saopštio je predstavnik za štampu južnokorejskog predsednika, Jun Jung-čan.

Američki državni sekretar i predsednik Severne Koreje su razgovarali o opcijama za lokaciju i datum drugog samita Kima i Trampa, ali ništa nije precizirano, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Mun, s kojim se Pompeo sastao posle Kima, izrazio je nadu da će Pompeova poseta i predloženi drugi sastanak Kima i Trampa doneti "odlučujući napredak u oblasti denuklearizacije, kao i u mirovnom procesu".

Svi se nadaju boljoj budućnosti za Korejsko poluostrvo Foto: AP/Tanjug

VIDEO: Koji je lider pobedio u ratu govora tela?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA