≫ 

Ruski obaveštajci pričali da su slučajno zalutali turisti: Britanci obleodanili pravi identitet i drugog osumnjičenog za trovanje novičokom

Drugi osumnjičeni za trovanje novičom imenovan je kao ruski vojni doktor.

  • 0

Pravi identitet prvog osumnjičenog za trovanje novičokom Skripalja u Solsberiju, objavio je istražvaički portal "Bellingcat" pre dve nedelje - Ruslan Boširov bio je alijas za ruskog  pukovnika Anatolija Čepiga. Isti medij sada je izneo i ime drugog osumnjičenog: isprva se verovalo da je Aleksandar Petrov, međutim, radi se o alijasu još jednog obaveštajca, doktora Aleksandra  Miškina.

Vojni doktor ruske obaveštajne agencije (GRU) Miškin je rođen u severnom delu evropskog dela Rusije, a diplomirao je na Vojno-medicinskoj akademiji.

Doskorašnji predsednik Interpola, prvo nestao, pa podneo ostavku, a sada optužen za primanje mita

Obučavao se za lekara ruske mornarice, a zatim ga je regrutovala GRU, i kako se se pretpostavlja stvorila njegov identitet za tajne zadatke - Aleksandar Petrov.

Kako "Bellingcat" navodi, njihovi izvori identifikacije uključuju više izvora: svedočenja ljudi koji poznaju osobu, više kopija ličnih dokumenata, uključujući i skeniranu kopiju pasoša.

Oglasili se optuženi za trovanje bivšeg ruskog špijuna Skripala: Nismo nikakvi ruski agenti, a ovo je istina o našim imenima (VIDEO)

Pukovnik Anatolij Čepiga otkriven je pre dve nedelje i obelodanjeno je da je proglašen herojem Ruske federacije ukazom predsednika tokom tajne ceremonije 2014. godine.

Britanci optužili dvojicu Rusa za trovanje Sergeja Skripala i njegove ćerke (FOTO)

Kako navodi Dejli mejl, dvojac je tvrdio da su turisti i  da su samo lutali Solsberijem, nakon što su im je sneg otežao potragom za spomenikom Stounhednž, te su slučajno  nabasali na kuću Skripaljevih tražeći katedralu, inače 25 minuta udaljenosti u suprotnom smeru.

Ruslan Boširov Foto: Tanjug/AP

Takođe, odbili su da kažu zašto su rezervisali hotel u istočnom Londonu, udaljenom 200 kilometara ili zašto su kod njih pronađeni tragovi novičoka.  Nisu uspeli da objasne zašto nisu imali prtljag kada su navodno brzo putovali kući, u Rusiju.

Ruski mediji sugerisali su da osumnjičeni nisu trenirane ubice, nagoveštavajući da su gej ljubavnici na kratkom romantičnom odmoru jer su imali male brade, kratke kose i uske pantalone, piše Dejli mejl.

Sergej i Julija Skripal Foto: Tanjug/AP

Njihove tvrdnje britanske vlasti odbacile su kao laž i ocenile kao lakrdijaške, naročito u svetlu otkrivenih veza Čepige sa vojskom.

DO pravog identite došlo se temeljnim istraživanjem dokumenata u pasošu, liste adresa i javno dostupnih vojnih informacija.

VIDEO: Pred ovim ženama drhte i najhrabriji muškarci

(M.Ro., Daily mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA