EVROPA PRETI HRVATSKOJ ZBOG SRBA! Ko NEGIRA ZLOČINE u Jasenovcu MORA U ZATVOR

Komesarka EU za pravosuđe Vera Jourova, navodi Jutarnji list, zapretila je da će EK pokrenuti postupke prema onim članicama koje ne sprovode odluku Saveta Evrope iz 2008. o suzbijanju određenih načina izražavanja rasizma i ksenofobije

  • 9

Evropska komisija (EK) naredila je Hrvatskoj da kriminalizuje umanjivanje i negiranje nacističkih i fašističkih zločina, što je inače vrlo česta pojava u toj zemlji.

ŠTA DA JE NEKO U JASENOVCU ZABRANIO LATINICU? Zbog ove rečenice prekinut je intervju srpskog političara na hrvatskoj televiziji! (VIDEO)

Komesarka EU za pravosuđe Vera Jourova, navodi Jutarnji list, zapretila je da će EK pokrenuti postupke prema onim članicama koje ne sprovode odluku Saveta Evrope iz 2008. o suzbijanju određenih načina izražavanja rasizma i ksenofobije.

Ona je prozvala niz članica EU, među kojima i Hrvatsku, zato što u zakonodavstvu nisu jasno kriminalizovale negiranje Holokausta.

Foto: Wikipedia/JLogan Foto: Wikipedia/JLogan

Međutim, piše ovaj hrvatski list, u Ministarstvu pravosuđa Hrvatske na ovo su reagovali sa čuđenjem.

- Evropska komisija je 2014. pozvala ministarstvo da joj dostavi pojašnjenja o uključivanju odluke Saveta Evrope u hrvatsko kazneno zakonodavstvo. Istog meseca ministarstvo je poslalo u Brisel objašnjenje da je Hrvatska u Kazneni zakon, na snazi od 2013, ugradila odredbe iz te odluke - rekao je Sergej Abramov, portparol Ministarstva pravosuđa za ovaj list.

Foto: YouTube / Council of Europe Foto: YouTube / Council of Europe

Kako navodi, Kaznenim zakonom se poricanje genocida i zločina protiv čovečnosti kažnjava zatvorom do tri godine.

Međutim, u Evropskoj komisiji su rekli da je problem s Hrvatskom u tome što zakon ne sankcioniše specifično negiranje i umanjivanje fašističkih i nacističkih zločina.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    13. oktobar 2015 | 08:34

    Jel vazi i za siptare?Nato?

  • Trig

    13. oktobar 2015 | 09:19

    Kakva EU,Hrvati napravili cistu profasisticku koaliciju za izbore i nikom nista.Sramota!

  • Mici

    13. oktobar 2015 | 10:18

    Malo je taj zatvor, hrvatska je pocinila genocid I trebala bi da placa odstetu u narednih 1000 godina Srbiji I to je malo kakve zlocine su pocinili. Pitanje je kakva je to evropa koja medju svojim clanicama ima zlocince ne samo hrvate ima ih jos ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA