Teslinoj sahrani prisustvovalo 2.000 ljudi: Oproštajnu poruku poslala i prva dama SAD (VIDEO)

Opelo i sahrana su održani po tradicionalnim pravoslavnim običajima

  • 9

Nikola Tesla je preminuo na Božić 1943. godine, ali je sahranjen pet dana kasnije u Njujorku. Poslednjem ispraćaju velikog srpskog naučnika prisustvovalo je 2.000 ljudi.

Prošlo je 74 godine od smrti Nikole Tesle: Donosimo vam tekst "Njujork tajmsa", dan posle Božića 1943.

ALBANSKA STRANICA O TESLI NA VIKIPEDIJI: Napisali da je rođen u Hrvatskoj, ali najvažniju stvar su izostavili (FOTO)

JEDINI TESLIN ŽIVI POTOMAK TVRDI: Dokumenta FBI nisu iznenađenje, o mom ujaku ima još MNOGO TOGA

Kako je tada izvestio "Njujork tajms", na sahrani su se pojavili brojne poznate ličnosti iz tog doba - dobitnici Nobelove nagrade, predstavnici jugoslovenske vlade, kao i građani Njujorka koji su cenili sve što je Tesla učinio za čovečanstvo.

Opelo je održano u katedrali Svetog Jovana Krstitelja, a obavili su ga vodeći svetšenici Srpske pravoslavne crkve, predvođeni protojerejom Dušanom Šukletovićem.

Preko 2.000 ljudi je prisustvovalo opelu. Grad Njujork je na sahrani predstavljao predsednik Gradskog veća Njubold Moris. Skup poznatih ličnisti sačivanjali su sami direktori poznatih firmi i rektori, zatim jugoslovenski ministar poljoprivrede Branko Čubrilović, generalni konzul u SAD D. Stanojević...

Printskin: New York Times Printskin: New York Times

Deo službe je održan i u prostorijama zgrade jugoslovenske vlade u Njujorku. Pogrebnu povorku predvodio je ambasador Konstantin Fotić, koji je predao kovčeg pre nego što je zatvoren.

U danima nakon Tesline smrti, u ambasadu Jugoslavije su stigli brojni telegrami američkih zvaničnika, istaknutih naučnika, pisaca i drugih. Saučešće je izrazila i prva dama SAD u to vreme, gospođa Ruzvelt, potpredsednik Amerike Henri Volas, nobelovci A. Milikan, Artur Kompton, Džejms Frenki... venac je poslao i kralj Petar Drugi Karađorđević.

U poruci Elenor Ruzvelt je pisalo:

- Moj suprug i ja smo veoma ožalošćeni zbog smrti Nikole Tesle. Zahvalni smo zbog njegovih doprinosa nauci, industriji i Americi.

Potpredsednik SAD Henri Volas je napisao:

- Tesla je svojim primerom, svojim životom bio izuzetan pokazatelj da su Sjedinjene Američke Države otvorene za sve, ne samo za one koji pričaju engleski i koji su kod nas rođeni. Pokazao je da je američka nacija univerzalna. Narod Amerike izgubio je svog najboljeg prijatelja.

Tesla je sahranjen na groblju Fernklif, u naselju Ardsli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yu

    7. januar 2017 | 15:41

    Govor je drzao Slovenac Adamic, a na violini je svirao "Tamo daleko" Hrvat Balokovic. Zivelo bratstvo I jedinstvo normalnih ljudi.

  • CM

    7. januar 2017 | 14:53

    Ni danas ovakav um, ovako izuzetnu licnost, takvog genija je nemoguce shvatiti koliko je bio ispred svog vremena. Večna mu slava i hvala za sve sto je učinio za čovečanstvo.

  • bobi

    7. januar 2017 | 11:58

    Pocivaj u miru vecna ti slava i hvala brate nas , koliko tuge u toj pesmi , sve nas spaja !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA