Jezivi običaji Srba na svadbama koje još upražnjavamo: Svatovi orgijaju, svekrva poliva mladu krvlju, a svekar je obljubljuje

Iako apsurdni i besmisleni, svi ovi običaji prenose se s kolena na koleno i praktikuju uglavnom u ruralnim sredinama

  • 53

Naša kultura prebogata je različitim običajima i verovanjima, naročito onim koja se vezuju za venčanje. U pitanju su postupci koji se izvršavaju protiv uroka, radi sreće i zaštite od demona i nesreće. Neki od njih su prilično bizarni.

Srpkinja pravi gibanicu, posle koje svi muškarci odlepe za njom: Magična pita stvarno radi, dosad "pale" 3 veridbe (RECEPT)

Veliki broj običaja je vremenom nestao, ali se dosta njih transformisalo seobama naroda i neodoljivom čežnjom ljudi da menjaju priču onako kako im se dopada. Neki imaju objašnjenja, dok drugi nemaju nikakav temelj, već se jednostavno prihvataju.

Najbizarnije izražavanje ljubavi svekrve prema snaji praktikuje se u zapadnoj Srbiji gde je zadržan običaj da svekrva, pred polazak mladenaca na crkveno venčanje, zakolje petla i prospe njegovu krv na put kojim će mlada proći. Smatra se da je tako štiti od uroka i da je to prvi znak ljubavi prema snaji.

Istočna i centralna Srbija, takođe, u prvi plan stavljaju mladu i krv, ali ovog puta njenu. Naime, nakon venčanja, mladenci odlaze u spavaću sobu gde mladoženja proverava da li je mlada stupila u brak nevina ili ne. Ukoliko jeste, nosi krvavu posteljinu među goste i svi igraju oko nje.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Tu nije kraj bizarnostima u ovom delu zemlje. Kod Vlaha je zastupljeno verovanje da se upravo na svadbi najbolje bori protiv neplodnosti. Tako se mladi da nečija beba i dok se ona snalazi, majka deteta otkriva dojku pred svima i prska mladu mlekom iz nje.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

U pčinjskom kraju se otišlo mnogo dalje, pa je prastari običaj nalagao orgijanje svakog sa svakim tokom svadbenog veselja, što je uključivalo i incest. Prema nekim saznanjima, ovo se i dalje praktikuje u najruralnijim sredinama.

Običaj koji se praktikovao u Pomoravlju i vranjskom području, a za koji postoje priče da se zadržao i danas je snohačestvo ili snohačenje. Podrazumeva seksualno opštenje svekra i snahe u seoskim sredinama. Potiče iz vremena slovenskih zajednica, i prenosio se s kolena na koleno.

(J.S/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bobi

    16. februar 2017 | 20:24

    Ovo su ciste gluposti mozda je bilo pre trista godina!

  • Srboljub

    16. februar 2017 | 20:13

    Ja za ovo nisam čuo a živim u Srbiji pola veka? Ajd za petla ali orgije i svekar i snaja na probu glupost do gluposti? Ili neko ima pokvarenu maštu? A čuo sam da u okolini Pirota jedu ljude a i u Homolju žive plemena sa poglavicom i vračem na čelu a za gozbu peku najstarije ukućane da ih ne služe pa ih pojedu hehehehe. Dali vi imate mozak?

  • Zorica

    16. februar 2017 | 21:43

    U centralnoj srbiji svekar snaju prihvata kao cerku.O cemu vi pricate.Nevista krv,sta cete jos za Srbe da izmislite .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA