Dve godine od smrti Verice Barać

Danas se navršava dve godine od smrti predsednice Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije

  • 6

Posle duge i teške bolesti 19. marta 2012. u Beogradu je preminula Verica Barać, u 57. godini. Važila je za jednog od najvećih i najdoslednijih boraca protiv korupcije u Srbiji.

Srbijanka Turajlić, profesorka Beogradskog univerziteta u penziji, kaže za Radio B92 da posle smrti Verice Barać ima pomaka u borbi protiv korupcije, ali da je to borba pojedinaca, a ne države i celog sistema.

- Jesmo napravili neki pomak, zato što je neko uzeo i ozbiljno pogledao spisak Verice Barać. Istina, on je morao da stigne preko Brisela da bi ga neko ozbiljno pogledao. Ali nismo napravili ozbiljan pomak, jer se ne vidi borba države protiv korupcije. Trenutno imamo privatizovanu borbu i liku jednog čoveka koji je prvi potpredsednik vlade i ima neke silne fukcije. Time se populistički stiču poeni, ali ja se plašim da time izostaje pravi efekat. Korupcija ima uzroke i posledice, i mi uporno hapsimo posledice, i to je svakako dobro. Ali mora država ozbiljno da se pozabavi uzrocima - rekla je Turajlićeva.

Verica Barać bila hrabra, uporna i odgovorna žena, koja se odlučno suprotstavljala korumpiranim ljudima iza centara moći u srpskom društvu, ekonomiji i politici, ističunjeni prijatelji i saradnici. Bila je predana otkrivanju istine i unapređenju ljudskih i građanskih prava u Srbiji, a godišnjicu njene smrti obeležiće Savet za borbu protiv korupcije, prenosi B92.

Bila je jedan od lidera Građanskog parlamenta Čačka, koji se, pod jakim pritiskom vlasti, raspao. Bila je portparolka i predsedavajući Građanskog parlamenta Srbije (GPS), asocijacije svih građanskih parlamenata udruženih u zajedničku borbu za demokratske promene. Na toj funkciji ostaje do maja 2003.

Izabrana je i za predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije koji je formiran u decembru 2001. godine.

Dobitnica je Povelje za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić" za 2008. godine, koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur, a 2010. godine dobila je nagradu "Osvajanje slobode" Fonda Maja Maršićević Tasić.

Dobila je i nagradu "Vitez poziva" nevladine organizacije Liga ekspetara LEX, koju ova organizacija dodeljuje na Svetski dan ljudskih prava pojedincima koji su se istakli u svojim profesijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    18. mart 2014 | 23:24

    Kako vreme prolazi sve vise nam nedostaje.Hvala joj za sve sto je uradila.

  • N.N.

    19. mart 2014 | 00:23

    I kako vreme prolazi sve se više dokazuje koliko je bila u pravu. I tada su svi znali da je u pravu, da je njena borba bila iskrena, pravedna...Dva loša ubiše Miloša. Žena je bila jedna, Heroj!!

  • Hogar Strasni

    19. mart 2014 | 10:29

    Privilegija je bila biti savremenik sa tako harizmaticnom i hrabrom osobom.Neka joj je veecna slava i hvala!,,IMALA SE RASTA RODITI".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA