NARODNA VEROVANJA NA SVETOG MRATU: Ukoliko domaćin ne poštuje ovog sveca kazniće ga vuk. Evo i kako!

Kada je ova krsna slava u pitanju narodno verovanje seže u daleku proslost i mitologiju starih Slovena pa ovaj praznik vezuje za vuka kao opasnog ali i moćnog protivnika ali nekad i zaštitnika

  • 25

Danas Srpska pravoslavna crkva i vernici slave narodni praznik Mratindan ili Sveti Mrata. Kada je ova krsna slava u pitanju narodno verovanje seže u daleku proslost i mitologiju starih Slovena pa ovaj praznik vezuje za vuka kao opasnog ali i moćnog protivnika ali nekad i zaštitnika protiv zlih sila.

Narod je Mrati pripisao ulogu zaštitnika vukova kao i mnogim drugim zimskim svecima. Naime, veruje se da na današnji dan Sveti Mrata saziva sve vukove i određuje im ko će koliko ovaca pojesti i gde, deli im hranu za predstojeću zimu.

Takvu ulogu imaju i sveti Arandjel Mihailo, Sveti Nikola, Sveti Jovan ali i Sveti Sava. Zapravo svetitelji koji padaju u zimski period godine. Narod je stara verovanja iz paganskog doba i staroslovenskih božanstava preneo na hrišćanske svece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dobri Vuk

    24. novembar 2014 | 09:31

    Danas je meni Slava i sretna svima koji je slave i svako dobro želim..

  • NikolaS

    24. novembar 2014 | 09:09

    Ja slavim ovaj svetac.I tako cestitam slavu i ostalim vernicima koji slave svetog Mratu.

  • ZVEZDAOLE

    24. novembar 2014 | 08:18

    Slavimo Svetog Srpskog Kralja Stefana Decanskog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA