Vreme čitanja: oko 1 min.

Oblak prašine i peska iz Sahare kreće se sa severa Afrike ka ovim predelima Evrope: Očekuje se i "krvava kiša"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako se narednih dana izražena južna strujanja očekuju i iznad našeg područja, glavnina peska i prašine iz Sahare ovog puta premeštaće se zapadnije od našeg područja

  • 6
Atina Foto: Printskrin/newesbeast

Početkom ove sedmice snažan ciklon sa severa Afrike premeštao se preko Grčke i našeg područja i doneo ogromne koncentracije peska iz Sahare. Ogromne količine peska prekrile su u i Atinu i sve je bilo obojeno narandžastom bojom. Ogromne količine peska i prašine nepovoljno su delovale i po zdravlje ljudi.

Atina Foto: Printskrin/newesbeast

Potom je snažno severozapadno visinsko strujanje  pročistilo atmosferu od peska, a i vazduh je postao znatno čistiji.

Narednih dana nad centralnim i zapadnim predelima Mediterana nalaziće se ciklon, koji će u svom prednjem delu usloviti veoma izražena južna strujanja. Upravo će ova strujanja usloviti da sa severa Afrike preko Italije do Alpa, juga Nemačke i zapada Austrije stignu ogromne količine pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Saharska prašina prigušuje sunčeve zrake i čini da nebo izgleda zamućeno. Prašina često stimuliše i stvaranje oblaka.

Nebo može postati žuto i proizvesti fascinatne zalaske sunca. Ne očekuje se loš kvalitet vazduha kakav je nedavno zabeležen u Atini.

Pesak iz Sahare, Spain Dust Storm Foto: Tanjug/AP

U početku u svim predelima biće vedro i bez oblaka i padavine, ali će od utorka biti oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.

Pesak iz Sahare Foto: Đorđe Đurić

Kiša uzrokuje da se prašina taloži u obliku tamnih kapi - takođe poznatih kao krvava kiša - na biljkama i automobilima. Nakon sušenja ostavlja jasne tragove.

U višim predelima Alpa i dalje ima puno snega, tako ne treba čuditi da ako sneg u tim predelima poprimi boje peska iz pustinje u Sahari.

Pesak iz Sahare, Europe Dust Storm Foto: Tanjug/AP

Iako se narednih dana izražena južna strujanja očekuju i iznad našeg područja, glavnina peska i prašine iz Sahare ovog puta premeštaće se zapadnije od našeg područja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA