Srbija u EU do 2025. godine, sporazum Srbije i Kosova do 2019: Prištinski list analizira stanje u regionu

- Do 2019. godine Kosovo i Srbija će postići sveobuhvatnu normalizaciju odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma, koji je osnovni uslov za obe zemlje na putu evropskih integracija - navodi se u tekstu

  • 10

Nova strategija EU za Zapadni Balkan predviđa da Srbija i Kosovo do kraja 2019. godine potpišu pravno obavezujući sporazum, piše prištinski list "Koha ditore".

HARADINAJ SKINUT S INTERPOLOVE POTERNICE? Sa spiska izbrisano čak 18 osoba s Kosova koje traži Srbija

"Koha" navodi da je reč o optimističnom scenariju EK, po kojem će Srbija i Crna Gora biti članice Unije do 2025. godine, ali i da će pregovori o pridruživanju početi i sa drugim zemljama u regionu - Albanijom, BiH, Kosovom i Makedonijom.

- Do 2019. godine Kosovo i Srbija će postići sveobuhvatnu normalizaciju odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma, koji je osnovni uslov za obe zemlje na putu evropskih integracija - navodi se u tekstu.

Foto: Tanjug/AP

U tekstu piše i da će do 2019. BiH dobiti status zemlje kandidata za članstvo, a Albanija sprovesti pet reformskih prioriteta, uključujući reformu pravosuđa.

Navodi se i da će Makedonija postići opipljive reforme, ali i da će morati da reši spor sa Grčkom.

- Na kraju ovog procesa, 2025. godine, sve zemlje u regionu će pokrenuti ili čak primeniti sveobuhvatne i ubedljive reforme u ključnim oblastima vladavine prava, regionalne saradnje i pomirenja - piše prištinski dnevnik.

"Blic" navodi da je glavni urednik "Kohe" Agron Bajrami ranije danas na Tviter nalogu napisao i da bi ovo trebalo Srbiji da otvori put ka EU, kojoj bi u tom slučaju pristupila 2025. godine.

Foto: Tanjug/AP

- Novi nacrt strategije Evropske komisije za proširenje Zapadnog Balkana predviđa da Kosovo i Srbija do kraja 2019. godine imaju pravno obavezujući sporazum, što će otvoriti put za pristupanje Srbije Uniji do 2025. godine, kao i jasan put evrointegracijama Kosova - napisao je Bajrami.

On je na Tviteru naveo i da nacrt strategije ima 12 strana, da je datiran na 8. novembar i da ima dosta informacija, procena, uslova i rokova za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    3. decembar 2017 | 16:21

    Kada Amerika potpiše obavezujući sporazum sa npr. Teksasom, Velika Britanija sa Škotskom, Nemačka sa Bavarskom, Francuska sa Bretanjom, Italija sa Toskanom onda mogu da traže da mi to uradimo sa KiM. Ovo što traže od nas za njih je normalno, za nas nije i neće NIKADA!

  • глас народа

    3. decembar 2017 | 19:05

    Већ су обећали предходној власти улазак до 2014-те,само ви верујте нашим пријатељима са запада...

  • Nebitno

    3. decembar 2017 | 10:36

    Srbija nikad u eu nema sance

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA