MAPA PREDRASUDA: Crna Gora je ništa, Albanija zemlja bandita, a šta je Srbija? (FOTO)

Ovu kartu sveta napravio je Martin Vargic, umetnik koji je na njoj radio četiri meseca i koji se potrudio da pokaže više od 1.800 stereotipa koje o državama i ljudima koji u njima žive vladaju širom sveta

  • 21

Mape sveta zasnovane na stereotipima su uvek zabavne, ali ovako detaljnu političku mapu zasnovanu na predrasudama do sada sigurno niste videli.

Reč je o karti sveta koju je napravio Martin Vargic, umetnik koji je na njoj radio četiri meseca i koji se potrudio da pokaže više od 1.800 predrasuda.

Ona prikazuje Srbiju kao "ratnu zonu", Crnu Goru kao "ništa", BiH kao područje Alaha, dok je Albanija pokazana kao zemlja kriminala i bandita!

Što se ostalih zemalja tiče, Rumunija je kao na gotovo svim sličnim mapama pre prikazana kao zemlja Drakule, dok je Rusija opisana kao komunistička država.

Krim, koji se nedavno, nakon referenduma, priklljučio Rusiji prikazan je kao "Putinistan".

Kina je prikazana kao velika fabrika, Australija kao zemlja kengura, dok je glavni sinonim za Brazil - samba.

Umetnik je naglasio da se ne slaže s ovim stereotipima od kojih su mnogi bazirani na pojednostavljivanju i dodao da su mnogi od njih uglavnom u vlasništvu mnogih zapadnjaka.

Po njemu, i sama mapa je stereotip stereotipa, s obzirom na to da je bazirana na ubeđenjima određenih osoba i načinu na koji oni posmatraju svet.

Pogledajte mapu u većoj rezoluciji i saznajte kako su prikazane i ostale zemlje. To možete učiniti klikom OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA