NORVEŠKA 100 GODINA ISPRED SVIH: Ovako će im izgledati novčanice (FOTO)

Obe strane moneta će biti inspirisane onim što najviše krasi ovu državu, a to je more. Takođe, njihova pozadina će biti pikselizovana, a kada se puste u opticaj, ipak će se malo razlikovati od sadašnjih, jer će se, naravno, ugravirati sigurnosni elementi

  • 8

Norveška banka je odlučila da promeni dizajn svojih novčanica, koje će biti jedinstvene u svetu, a prema sadašnjim planovima trebalo bi da budu puštene u opticaj 2017. godine.

Na nacionalnom takmičanju za izgled novih moneta koje je održano 2014. godine, pobedila je ideja umetnice Terje Tonesen. Ona je osmislila novčanicu tako da su na njenom prednjem delu oslikani živopisni motivi i nazvala ga je "Norveški životni prostor", dok je poleđina pikselizovana i nazvana "Efekti uznemiravanja" koju je dizajnirao Enzo Finger.

Obe strane su inspirisane onim što najviše krasi Norvešku - morem.

Međutim, ove nove novčanice će se, kada se puste u opticaj, ipak malo razlikovati od sadašnjeg izgleda iz prostog razloga što će biti neophodno da se mašinski ugraviraju sigurnosni elementi.

Svi Norvežani, ali i oni koji trenutno tamo borave i zainteresovani su za novi izgled moneta, mogu ih videti na premijernoj izložbi "Norveška ima novu banknotu: More", koja će se održati u izložbenom prostoru Rosenkrant Geit 21, Grafil organizacije za vizuelni dizajn u Oslu od 7. do 26. oktobra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikola

    9. oktobar 2014 | 14:03

    Izvrsno,an ovo falsifikuj

  • Milan

    9. oktobar 2014 | 15:26

    I mi treba da promenimo novčanice i na njima ono što krasi našu zemlju tipa Dunav,Zlatibor,Kopaonik,Drina...

  • Goxy Stavanger

    9. oktobar 2014 | 15:06

    Ne znam cemu nove novcanice kada se inace 90% prometa gradjanstva ostvaruje putem kartica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA