OVA ŽENA IMA DRUGAČIJE OČI: Može da vidi 100 miliona boja! (VIDEO)

"Stanje" u kojem se nalazi Končeta naziva se tetrahromatski poremećaj. Njene oči imaju više receptora koji upijaju svetlost i omogućavaju joj na taj način da vidi boje i nijanse boja koje prosečan čovek nije u stanju da vidi

  • 6

Končeta Antiko je umetnica iz San Dijega u Kaliforniji koja ima redak dar - može da vidi 100 miliona boja, što je sto puta više od prosečnog čoveka.

"Stanje" u kojem se nalazi Končeta naziva se tetrahromatski poremećaj. Njene oči imaju više receptora koji absorbuju svetlost i omogućavaju joj na taj način da vidi boje i nijanse boja koje prosečan čovek nije u stanju da vidi.

Iako je samo nekolicina tetrahromata do sada otkrivena u svetu, veruje se da oko dva procenta žena ima ovu sposobnost. Krivac za to je mutacija X hromozoma, koji može da utiče na to da vidimo više ili manje boja. Kod muškaraca se to neretko manifestuje daltonizmom, a kod žena sposobnošću da vide više boja nego drugi ljudi.

Končeta svoj redak dar koristi da slika, i njene slike su svetle i živopisne, a takođe i drži radionice gde uči ljude da boje oko njih posmatraju na novi način. Kaže da je svako u mogućnosti da vidi svet na način na koji ga vidi i ona, ali da urbani način života i preterano oslanjanje na tehnologiju to onemogućavaju i otežavaju.

Sa druge strane, Končetina ćerka je daltonista, a uzrok tome je verovatno mutacija koju ova umetnica ima. Takođe, kaže da se nada da će naučnici više da istražuju tetrahromatizam, kako bi u jednom trenutku mogli da pomognu ljudima koji boluju od daltonizma.

Pogledajte video o ovoj umetnici:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Asa

    17. oktobar 2014 | 23:33

    Otkud znate koliko mi ostali boja vidimo,jel nas neko testirao?

  • mozza

    18. oktobar 2014 | 02:19

    Nije poremecaj vec je zena zmaj.. Po ovome ostali imaju poremecaj neregistrovanja svih boja

  • gaga

    18. oktobar 2014 | 22:39

    a moja zena ni mene ne vidi kako treba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA