Da li ćemo ikad saznati šta je ubilo dinosauruse?

Naučnici odavno pretpostavljaju da je udar asteroida u dalekoj prošlosti zbrisao oko 80 procenata živih stvorenja s lica Zemlje, uključujući i dinosaure. Međutim, šta se dogodilo kada je došlo do kataklizmičnog udara pre 65 miliona godina i zašto je on doveo do masovnog izumiranja?

  • 7

Naučnici odavno pretpostavljaju da je udar asteroida u dalekoj prošlosti zbrisao oko 80 procenata živih stvorenja s lica Zemlje, uključujući i dinosaure. Međutim, šta se dogodilo kada je došlo do kataklizmičnog udara pre 65 miliona godina i zašto je on doveo do masovnog izumiranja?

To su pitanja koja već decenijama muče istraživače.

Ranije studije ukazivale su da je asteroid pokrenuo zemljotrese, klimatske promene i ogromne oblake prašine, koji su blokirali sunčevu svetlost i izazvali pad temperature.

Istraživači su predstavili i teoriju 2013. da je udar možda podstakao i ognjene oluje.

Međutim, naučnici iz Velike Britanije su nakon niza sprovedenih simulacija našli nedostatke u dosadašnjim teorijama.

AP Photo/Carnegie Museum of Natural History, Mark A. Klingler AP Photo/Carnegie Museum of Natural History, Mark A. Klingler

Oni su izložili biljne materijale kratkim, ali izuzetno intenzivnim laserskim impulsima koji su simulirali pojavu plamena na mestu udara i utvrdili da traju suviše kratko, da bi izazvali veliki požar.

Štaviše, biljke koje su izložene manje intenzivnim, ali dužim impulsima putem toplote koja je putovala atmosferom do mesta udaljenih i više hiljada kilometara, uspevale su da se zapale.

- To je pokazalo da toplota može ozbiljno da utiče na udaljene ekosisteme, pa su nakon udara u većem riziku bile šume dalekog Novog Zelanda, nego obližnje u Severnoj Americi - kaže vođa istraživanja dr Kler Belčer, profesor na Univerzitetu u Ekseteru.

Iako bi i lokalni požari mogli da izazovu štetu, male su šanse da su uspeli da prošire vatru širom sveta. Dakle, toplota i lokalni požari bili su samo neki od faktora koji su doprineli istrebljenju, ali nikako i glavni.

(Telegraf.rs / Izvor: Huffington post, B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Artemis

    25. januar 2015 | 12:25

    Dinosaurusi su po svojoj fizionomiji u potpunoj disproporciji sa vegetacijom na zemlji. Sta god da je uticalo na njihov rast, sigurno nije sa Zemlje. Verujem da su iz nekog razloga doneseni na Zemlju, da bi potom bili unisteni radi daljeg razvoja i opstanka homosapijensa.

  • stvarno?

    25. januar 2015 | 21:04

    Genetski experiment kao i sve ostalo na zemlji. Ako mi ljudi mozemo da stvaramo nove sorte zivotinja i biljaka, zashto i neko drugi ko bolje poznaje dna kod ,ne bi mogao da se igra

  • svet gori a ja se ceskam

    31. januar 2015 | 02:50

    Ma umrli od SMRTA !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA