SVE O KUKASTOM KRSTU: Sveti simbol dobra, sreće, života i večnosti. Ovo NIJE simbol zla! (FOTO)

Uprkos tome što se danas u zapadnom delu sveta smatra simbolom zla, zahvaljujući Adolfu Hitleru i njegovoj bulumenti, svastika je drevni simbol koji je oduvek imao značenje suprotno onome koje mu mi danas pridajemo. Azija ga međutim shvata onako kako ga oduvek shvatala: kao znamenje sreće, napretka i dobra

  • 17

Svastika je simbol korišćen od strane jednog od najvećih zlikovaca u istoriji čovečanstva, Adolfa Hitlera, pod kojim je planirao najmasovnije genocide ikada, i pod kojim je mnoge od njih sproveo i u delo.

Svastika je danas, zahvaljujući samoproklamovanom fireru Trećeg Rajha, simbol zla i uništenja. Iako nije. Jer, nije austrijski kaplar izmislio simbol kukastog krsta, nije ga on nacrtao, nije ga on prvi koristio, nije mu on prvi dao značenje. Danas ćemo vam predstaviti kratku i zanimljivu istoriju najstarijeg simbola u povesti ljudske vrste.

Za Hinduse i budiste u Indiji i drugim azijskim zemljama, svastika je važan simbol već hiljadama godina, pa čak i danas, simbol koji se može videti na praktično svakom koraku, od hramova preko autobusa i taksija do naslovnih strana knjiga i tetovaža. Za one koji nisu upućeni, ovo može da bude šokantno, ali za njih je to normalno.

Podni mozaik rimske vile u Španiji. Foto: Wikipedia Commons/Valdavia Podni mozaik rimske vile u Španiji. Foto: Wikipedia Commons/Valdavia

I ne samo za njih. Svastiku pronalazimo u Staroj Grčkoj, u ostacima drevne Troje koja se nalazi u današnjoj severozapadnoj Turskoj, u ruševinama starim oko 4.000 godina. Keltski druidi, njihovi sveštenici, su je takođe koristili, što možemo videti na artefaktima koji su za njima ostali. Nalazimo je kod Starih Rimljana. Korišćen je i od strane nordijskih plemena, pa čak i ranih hrišćana. Korišćen je i od strane za Istočne Slovene zloglasnih tevtonskih vitezova koji su nemački rimokatolicizam ognjem i mačem širili po Rusiji, Poljskoj i baltičkim zemljama. Uprkos tome, isti taj simbol su koristili i Sloveni, pa tako i Srbi, u vidu kolovrata.

Zbog čega je on toliko važan i zašto je Hitler odlučio da ga preuzme za znamenje pod kojim će svetu doneti nemačku hegemoniju?

Reč "svastika", koja se u našem jeziku očuvala u vidu naziva za ženinu sestru, na sanskrtu znači "to jeste", "dobrobit", "dobro postojanje" i "dobra sreća". U drugim zemljama ovaj je simbol poznat pod drugim imenima: Kinezi ga nazivaju "van", Japanci "manđi", Angli su ga zvali "filfot", Nemci "hakenkrojc", a Grci pak "tetraskelion" ili "tetragamadion".

Svastika na korejskom hramu u Seulu. Foto: Wikipedia Commons/Svdmolen Svastika na korejskom hramu u Seulu. Foto: Wikipedia Commons/Svdmolen

Sanskrtski učenjak P. R. Sarkar je 1979. godine napisao da dublje značenje reči "svastika" glasi "neprestana pobeda", a takođe je objasnio i da je ovo simbol koji u zavisnosti od toga kako je nacrtan može da ima pozitivno ili negativno značenje. Tako je u hinduizmu svastika čiji su kraci upereni na desnu stranu simbol boga Višnua i Sunca, dok je ona čiji su kraci okrenuti na levo simbol boginje Kali i magije. Ovo dvostruko značenje nekog simbola je ukorenjeno u svim drevnim tradicijama, pa je tako pentagram koji je okrenut na gore pozitivan, dok je onaj okrenut naglavačke negativan.

Sada dolazimo do jedne vrlo bitne stvari: svastika je kao simbol u neraskidivoj vezi sa našim prostorima (na kojima živimo već barem hiljadu i po godina neki od nas svakako i duže, ako uzmemo u obzir utapanje praistorijskog i antičkog stanovništva Balkana u novopridošle Srbe, koji su, barem tako tvrdi vizantijski car Konstantin Porfirogenit, četiri stotine godina pre njega stigli na Balkan sa severa, odnosno istoka).

Vinčanski simboli. U centru levo možete da vidite svastiku, a ispod nje i krst sa četiri ocila. Foto: Wikipedia Commons/Milosvujovic1982 Vinčanski simboli. U centru levo možete da vidite svastiku, a ispod nje i krst sa četiri ocila. Foto: Wikipedia Commons/Milosvujovic1982

Naime, najstarija svastika ikada pronađena nalazi se na figurini od slonovače pronađenoj u Mezinama u Ukrajini, staroj 12.000 godina. Takođe, neolitska kultura koja se prostirala po jugoistočnoj Evropi sa zamišljenim centrom u Vinči, na nalazima starim 8.000 godina, ima obilje arheološkog materijala na kojima možete naći svastike. Ovde, u Srbiji, svastika je korišćena pre osam milenijuma. A ako dobro pogledate na slici gore, videćete krst sa četiri ocila dole levo od svastike.

U budizmu, svastika je takođe simbol sreće, napretka, obilja i večnosti. U direktnoj je vezi sa Budom i može da se nađe ugravirana na njegovim statuama, na tabanima i na srcu ovog velikog mislioca. Kaže se da svastika u sebi sadrži Budin um. Na zidovima ranohrišćanskih katakombi u Rimu, svastika se pojavljuje pored reči "zotiko zotiko", što znači "život života". Ima je i na prozorima jedne od onih misterioznih etiopskih crkava u Lalibeli.

Današnji Indijci ponekad crtaju svastiku na nove automobile, za sreću. Foto: Wikipedia Commons/Miya.m Današnji Indijci ponekad crtaju svastiku na nove automobile, za sreću. Foto: Wikipedia Commons/Miya.m

U nordijskim mitovima, Odin je prikazan kako leti kroz svemir na rotirajućem disku ili na svastici, dok gleda na dole kroz sve svetove. U Severnoj Americi, svastiku su koristili Navahosi. Pitagora u Staroj Grčkoj ju je nazivao "tetraktis" i koristio ju je kao simbol koji spaja Nebo i Zemlju, sa desnom rukom njegovom koja je uperena ka nebesima a levom ka zemlji. Feničani su je koristili kao simbol Sunca i bio je sveto znamenje korišćeno od strane njihovih sveštenica.

Jedna od velikih misterija je kako je ovaj simbol uspeo da proburazi svojom veličanstvenošću toliko mnogo tradicija, toliko mnogo naroda, udaljenih ne samo golemim vremenskim razdobljima već i ogromnim prostorom ispresecanim često nepremostivim preprekama kao što su to bili Atlantik i Pacifik.

Tužno je što je postao simbol smrti i zla. Bilo bi dobro kada bi se revalorizovao i kada bi mu se vratila stara slava u celom svetu, a ne samo u Aziji.

Svastika na etrurskom privesku iz prve polovine 7. veka p.n.e. Foto: Wikipedia Commons/World Imaging Svastika na etrurskom privesku iz prve polovine 7. veka p.n.e. Foto: Wikipedia Commons/World Imaging

(S. D.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pera Kojot # 1

    13. februar 2015 | 23:40

    Nacisti su taj simbol preuzeli jer su bili pagani I verovali su u te stvari! Oni su ga preuzeli da im pomogne I da im donese srecu u ratu! Posto im nije donelo srecu kao I paganima pre njih , simbol je ocrnjen do panja I propagandno oklevetan od strane njihovih prvih saveznika amera, cije banke su podpomogle podizanju nacizma , bas isto ko I danas!

  • Annuit coeptis

    14. februar 2015 | 11:25

    Koliko ja znam Hitler je bio nemacki firer, kulturnih nemaca.kako ih prestavljate. Tvorca VW, audija, mercedesa, porsea, to su nemci. Pa se vi odusevljavajte jos sa njima. Najveci Okultisti , bili i ostali. Antihristi. Najgori narod, sto je i dokazano. 10 miliona ljudi su pobili.

  • X

    14. februar 2015 | 08:30

    Zeninu sestru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA