POGLEDAJTE NAJČUDNIJE SUPSTANCE NA SVETU: Ona pod brojem 7 će vas ostaviti bez reči!

Za neke od supstanci koje su se našle na listi verovatno ste čuli, ali karakteristike mnogih od njih će vas sigurno zaprepastiti

  • 7
Foto-ilustracija: Foter/DigiTaL~NomAd Foto-ilustracija: Foter/DigiTaL~NomAd

Svaki tip supstance na svetu poseduje i svoju "ekstremnu verziju". Sigurno ste čuli priče o neverovatno jakim magnetima koji mogu da "prepolove" čoveka, ili o kiselini koja može da vam u potpunosti izgori kožu i kosti, međutim, da li znate da postoje još ekstremnije i opasnije stvari od ovih?

10. NAJTAMNIJA SUPSTANCA POZNATA ČOVEKU 

Da li znate šta se dobije kada krajeve nekoliko ugljenikovih nanocevčica savijete i spojite? Dobije se materijal koji apsorbuje 99.9 odsto svetlosti. Mikroskopska površina ovog materijala je hrapava i nejednaka, što odbija svetlost. Naučnici su veoma uzbuđeni zbog potencijalne primene ove supstance. Ona se može koristiti za poboljšanje optičkih alata kao što su teleskopi.

9. NAJZAPALJIVIJA SUPSTANCA

Veliki broj stvari može da gori neverovatnom brzinom. Hlor trifluorid ima tu čast da bude najzapaljivija supstanca na svetu. Čak su i ozloglašeni nacisti odbijali da rade sa ovom supstancom. Postoji priča da je tona hlor trifluorida prosuto i zapaljeno, i da je on uspeo da progori 12 inča betona i metar peska i šljunka, pre nego što je vatra ugašena.

8. NAJOTROVNIJI OTROV

Ilustracija: Wikipedia/Yale University Archives Ilustracija: Wikipedia/Yale University Archives

Verovali ili ne, ovaj otrov se koristi u plastičnim operacijama. Sigurno ste čuli za botoks koji žene često ubrizgavaju u lice kako bi sakrili bore. Botoks sadrži toksin botulinum, koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Ova supstanca je tliko otrovna, da količina jedna zrncu soli može da ubije čoveka od 90 kilograma. Stručnjaci sugerišu da četiri kilograma ovog otrova, ukoliko se on pravilno rasporedi, može da ubije sve ljude na planeti.

7. NAJVRELIJA SUPSTANCA 

Ova materija nastaje sudarom atoma zlata brzinom svetlosti, i zove se kvark-gluon plasma. Temperaturu koja ona dostiže iznosi neverovatnih četiri triliona stepeni, što je 250.00 puta toplije od unutrašnjosti Sunca. Energija koja se oslobodi prilikom ovog sudara, dovoljno je da istopi protone i neutrone. Naučnici veruju da nam ova supstanca može dati odgovor na to kako je nastao univerzum.

6. NAJJAČA KISELINA

Kiselina je opasna stvar, a fluoroantimonska je definitivno najjača na svetu. Ona je na hiljade puta jača od sumporne kiselin i može čak da "pojede" staklo, a u dodiru sa vodom nastaje eskplozija. Njene pare su naravno otrovne, i mogu da ubije svako živo biće koje se nalazi u njenoj blizini.

5. NAJJAČI EKSPLOZIV

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ovu uvaženu titulu dele dve supstance, HMX i heptanitrokuban. Heptanitrokuban postoji samo u laboratorijama, i veoma je sličan HMX-u, ali ima gušću kristalnu strukturu, što mu daje više snage, odnosno veći destruktivni potencijal. Sa druge strane, HMX postoji u velikim količinama koje se mogu smatrati ugrožavajućim.  HMX se koristi u raketnom gorivu i detonatorima za nuklearna oružja.

4. NAJRADIOAKTIVNIJA SUPSTANCA

Samo zato što je nešto radioaktivno, ne znači da ono sija u mraku. Međutim, Polonium-210 je toliko radioaktivan, da sija plavom bojom. Bivši sovjetski špijun, Aleksandar Litvinenko, grešom je progutao malo ovog elemnta, a da toga nije bio ni svestan. Ubrzo nakon toga je umro od raka. Polonium-210 svojom radijacijom može čak i da ugreje stvari koje se nalaze u njegovoj blizini.

3. NAJTVRĐA SUPSTANCA

Ukoliko ste mislili da je najtvrđa stvar na našoj planeti dijamant, na neki način ste pogrešili. Najčvršća supstanca na planeti je spoj više nano dijamanata u jedan. Ovaj materijal ne postoji u prirodi, već je stvoren veštačkim putem u Nemačkoj 2005. godine.

2. SUPSTANCA SA NAJVEĆIM MAGNETNIM SVOJSTVIMA

Materija koja je stvorena 2010. godine iz gvožđa i nitrogena je 18 odsto jači magnet u odnosu na prethodnog rekordera. Naime, ova materija je naterala naučnike da promene mišljenje o tome kako magnetizam funkcioniše. Problem sa ovom supstancom je to što se jako teško proizvodi.

1. NAJBOLJI SUPERFLUID

Superfluidnost je stanje materije koje se javlja na veoma niskim temperaturama, ima visoku toplotnu provodljivost i ne poseduje viskoznost. Helium 2 je najbolji primer superfluidnosti. Kap He2 će spontano izleteti iz predmeta u kojem se čuva. Ova supstanca čak može da prođe i kroz druge materijale zbog potpunog odsustva trenja. Helium 2 je najefikasniji toplotni provodnik na planeti, sedamsto puta bolji od bakra na primer. Toplota veoma brzo prolazi kroz ovu supstancu, skoro istom brzinom kao i zvuk.

(Telegraf.rs / Izvor: toptenz.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Srb

    14. februar 2015 | 19:03

    Eeeeeee....zasluzeno prvo mesto pripada mojoj tasti!! Kao naj otrovnijem elementu, poznatom u savremenom svetu!!!

  • Pita od krompira

    14. februar 2015 | 22:01

    Predobar članak

  • Jolle

    14. februar 2015 | 18:45

    ''Bivši sovjetski špijun, Aleksandar Litvinenko, grešom je progutao malo ovog elemnta, a da toga nije bio ni svestan. '' E ovo mi je najbolje. Pazi da nije greskom popio, kad se zna da su ga otrovali iz KGB-a, sipali mu malo u caj. To se desilo u Londonu. Cak Englezi traze da im Rusi isporuce tu dvojicu bivsih iz KGB-a na saslusanje, sto su ovi odbili naravno. To je bio razlog pre koju godinu zahladjenja odnosa izmedju Moskve i Londona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA