HOMER SIMPSON INTELEKTUALAC? Otkrio je Higsov bozon 14 godina pre naučnika!

Nije ni čudo što su najverniji gledaoci Simpsonova upravo matematičari. Oni cene crtani jer navodi mlade ljude da se bave ovom prirodnom naukom kao i to da mogu da pronađu inspiraciju u njemu

  • 0

Homer Simpson je popularni animirani lik koji je širom sveta poznat ljudima po mnogo čemu ali ne i po tome da je umalo predvideo model fizike elementarnih čestica Higsov bozon i to decenijama pre nego što su to uradili naučnici.

U epizodi koja je emitovana 1998. godine "Čarobnjak zimzelene terase" Homer stoji ispred table i muči se sa jednom komplikovanom jednačinom.

- U pitanju je jednačina koja predviđa masu Higsovog bozona, a ukoliko rešite do kraja, dobićete masu bozona koja je samo malo veća od stvarne mase. Ono što je zapanjujuće je da je ovo emitovano čak 14 godina pre samo otkrića mase - objašnjava autor knjige "The Simpsons and their Mathematical Secrets".

On je naveo da je cela prva epizoda imala za motiv prikazivanje različitih matematičkih jednačina.

Takođe, najverniji gledaoci Simpsonova su upravo matematičari. Oni cene crtani jer navodi mlade ljude da se bave ovom prirodnom naukom kao i to da mogu da pronađu inspiraciju u njemu.

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA