ŠTA SE OVO DEŠAVA SA SUNCEM? NASA snimila dve ogromne RUPE na našoj zvezdi! (FOTO)

Promene na Suncu bi mogle da izazovu superoluju, koja bi napravila haos u elektronici na Zemlji, a do sada su primećene dve rupe koje pokrivaju 8 odsto površine

  • 11
Foto: NASA Foto: NASA

NASA je na površini Sunca primetila dve ogromne "rupe" koje zauzimaju oko 8 odsto ukupne površine. One pokrivaju 0.16 ukupne površine, a nisu viđene decenijama.

Koronalne rupe su regioni u kojima magnetno polje ide ka svemiru, umesto ka unutra. Čestice koje se kreću oko tih polja napuštaju Sunce, umesto da se zadrže blizu površine.

Kako bi vam bliže objasnili ove rupe, Korona predstavlja sunčevu atmosferu, a svaki put kada rupa prođe pored Zemlje možemo da izmerimo čestice koje izlaze iz nje. U tim trenutcima one ubrzavaju i uleću u našu magnetnu sferu.

Promene na suncu bi mogle da izazovu superoluju, koja bi napravila haos u elektronici na Zemlji.

- Ljudi bi imali veliki problem da napajaju domove, natoče benzin, plaćaju, podižu novac. Voda i kanalizacija bi takođe bile oštećenje, očekuju se epidemije a bolesti za koje smo mislili da smo iskorenili bi se vratile - objasnili su iz NASA.

Foto: NASA Foto: NASA

Naveća super oluja se desila 1859. godine a poznata je kao Karington događaj. Energija koja je tada krenula sa sunca imala je snagu 10 milijardi atomskih bombi bačenih na Hirošimu. Čestice su ka Zemlji letele brzinom od 3.000 kilometara u sekundi.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA