FRANCUSKA IMA FAŠISTIČKI GRB? Branko Kockica će vam objasniti suštinu simbola i zašto je OK (VIDEO)

Znamenje snage koja proističe iz jedinstva građana koji su okupljeni oko istih ciljeva i interesa nasleđe je Starog Rima. Fašisti su ga ozloglasili, ali Francuzi nisu iskompleksirani da bi ga promenili

  • 5

Grb Francuske Republike je nezvanični, ali jedini simbol te države koji se nalazi na njihovim pasošima i kojim je ona prikazana u zgradi Ujedinjenih nacija. Na njemu, centralno mesto zauzima snop pruća koji okružuje sekiru.

Premda ćete u tome verovatno prepoznati simbol fašizma, Musolini i njegova "ekipa" ga nisu izmislili, već samo ozloglasili.

On je simbol jedinstva i nesalomivosti države, kada se njeni građani drže skupa oko zajedničkih ciljeva i interesa; baš kao što je i svastika simbol sreće i napretka, simbol Sunca, i nema veze sa nacizmom kao takvim. Njih danas retko sami fašisti i nacisti koriste, pošto su prigrlili neke druge simbole kojima skrivaju svoju pravu prirodu.

Snop pruća koji obuhvata sekiru uvezanu crvenom kožnom trakom nosili su u antičkom Rimu liktori ispred konzula, kao moćno znamenje snage koja proističe iz jedinstva: jedan prut je lako slomiti, ali ako se nađu u svežnju - gotovo nemoguće. Sekira je sa svoje strane simbol sudske vlasti nad životom i smrću.

Francuski grb između 1898. godine i 1953. Foto: Wikimedia Commons/ Francuski grb između 1898. godine i 1953. Foto: Wikimedia Commons/

S obzirom da se i Prva francuska republika, ona koja je proglašena tokom Francuske revolucije, snažno oslanjala na antičku rimsku republikansku tradiciju, ne treba da čudi što se sekira u snopu našla na grbu Francuske već tokom Treće republike, 1898. godine, nekoliko decenija pre nego što će to uraditi italijanski fašisti.

1953. godine taj nezvanični grb je redizajniran, ali su sekira i snop ostali na njemu. Konačno, 1995. godine Francuska dobija simbol sadašnjeg, modernog i doteranog izgleda, u pogledu boja izuzetno minimalističkog.

Koliko je ovaj simbol večan po svom smislu, i koliko nije sam po sebi kriv što su ga nekakvi zlotvori u 20. stoleću uzeli za svoj, možda najbolje ilustruje video klip koji prilažemo ispod: na njemu Branko Kockica mladim Jugoslovenima iz svih republika bivše nam zemlje objašnjava suštinu bratstva i jedinstva. Ono što im je rekao potvrđuje se neprestano od kako se to bratstvo i jedinstvo raspalo, pa se tako potvrđuje i danas: ako se ne budemo držali zajedno, propašćemo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Južnjak

    29. mart 2015 | 23:24

    U američkom Senatu postoji isto takav grb,i on ima identično značenje "snaga koja proističe iz jedinstva građana koji su okupljeni oko istih ciljeva".

  • damir

    29. mart 2015 | 23:03

    Zavadi pa vladaj ........

  • Dus

    30. mart 2015 | 06:16

    Danas i u Francuskoj i svuda vladaju megakorporacije,tako da ovo pruce mogu okaciti mačku o rep

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA