DA LI SU SRBI, HRVATI I ALBANCI BRAĆA: Konačno objavljena PRAVA analiza gena! (INFOGRAFIKA)

Bez obzira šta rezultati israživanja pokazuju, nijedna država nije bolja od neke druge i iako postoje razlike između nas, ipak imamo i puno toga zajedničkog

  • 44
Foto:eupedia.com Foto:eupedia.com

Mapa koju je osmislila i realizovala eupedia.com, prikazuje genetski sastav evropskih zemalja na osnovu haplogrupa. Ove grupe sličnih haplotipa imaju zajedničko poreklo i to može biti jedan od načina gledanja na genetski sastav populacija.

Ovako su izgledali naši preci! (FOTO) (VIDEO)

Ukoliko bi se analizirala mapa regiona, može da se primeti da Srbija i naši susedi Hrvati i Albanci, imaju zajedničke južnoslovenske i starogrčke pretke, ali se ipak statistike razlikuju u malim procentima.

Karta pokazuje i mnoge druge zanimljive podatke o evropskim narodima, a među njima su:

- Za Balkan se navodi da je možda regija koja se najviše ističe po svojoj raznolikosti u genetskom materijalu u Evropi.

- Stanovnici britanskih ostrva imaju mnogo više zajedničkog sa ljudim i Francuske, Španije i Portugalije nego sa ljudim iz Skandinavije.

- Finska ima mnogo sličnosti sa baltičkim državama, ali im se Y-DNK izuzetno razlikuje od ostalih nordijskih zemalja.

- Iako se u Austriji i Nemačkoj govori isti jezik, ipak njihovi stanovnici imaju skroz različite Y-DNK. Po tome je Austrija sličnija sa Mađarskom.

U humanoj genetici, najčešće se izučavaju Y-hromozomske haplogrupe (Y-DNK) koji se prenose sa oca na sina i mitohondrijalne DNK haplogrupe koji se prenose majčinom linijom na oba pola. Istraživanje je urađeno samo na Y-DNK, ali važno je da bez obzira šta rezultati pokazuju, nijedna država nije bolja od neke druge i iako postoje razlike između nas, ipak imamo i puno toga zajedničkog.

(Telegraf.rs/ Izvor: brilliantmaps.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • @€$%&*

    23. maj 2015 | 18:33

    Хрвати су наследили нешто и од једних,и од других. Од Срба државу,а од ових подмуклост,покварењаштво,безобзирност,бахатост...

  • Albos

    23. maj 2015 | 21:16

    Braca ili ne nije bitno, bitno je da ima postovanje i da radimo zajedno za nasu djecu a ne amerikanac ili njemac da se pravi shef kod nas!!!!! Pozdrav.. braca.

  • Djuks

    23. maj 2015 | 18:31

    Albanci su potpuno različitih od Balkanaca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA