OVI IZUMI SU NASTALI ZAHVALJUJUĆI RATOVIMA: Bez makar jednog ne možete da zamislite život! (VIDEO)

Stvari koje su danas u svakodnevnoj upotrebi i bez kojih bi vam život bio nezamisliv, nastale su "silom prilika", tokom velikih sukoba koji su se odvijali kroz istoriju

  • 13

Svakodnevni život je danas gotovo nezamisliv bez stvari koje su izmišlljene tokom velikih sukoba - u Prvom svetskom i u Drugom svetskom ratu, ali i ranije, tokom Napoleonovih osvajanja.

Ovih 10 izuma je namerno zataškano (FOTO) (VIDEO)

Otkrićemo vam 7 izuma koje su nastale tokom njih.

1. Konzervirana hrana

Jedna od stvari koja mnogima danas olakšava život predstavlja jeste konzervirana hrana. Malo je poznato da je još tokom Napoleonovih osvajanja nastala ideja o takvom čuvanju hrane. Naime, zbog potrebe da se ogromna količina hrane transportuje do fronta, tadašnja francuska vlada raspisala je nagradu od 12.000 tadašnjih franaka čoveku koji osmisli način za čuvanje hrane.

Tu nagradu dobio je kuvar i poslastičar Nikola Aper. On je 1795. počeo da eksperimentiše s načinima očuvanja namirnica, počevši od supe, povrća, sokova, mlečnih proizvoda, želea, džemova i sirupa. Hranu je stavljao u staklene tegle, zapečatio ih plutom i voskom i smestio ih u ključalu vodu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Iako su konzerve svoju masovnu primenu dobile tek u drugoj polovini 19. veka, Apert zbog tog pronalaska uživa reputaciju kao "otac konzervi".

2 Plastična hirurgija

Neke od prvih uspešnih plastičnih operacija obavljane su na vojnicima čija su lica unakažena u borbama u Prvom svetskom ratu.

Harold Gilis, hirurg sa Novog Zelanda, bio je pionir tretmana u Engleskoj. Njegove akcije su podstaknute hiljadama žrtava koje su se vraćale iz bitke na Somni 1916. godine. Njegovi tadašnji radovi utrli su put današnjoj plastičnoj hirurgiji.

Mnogim pacijentima bile su potrebne operacije, kostiju, mišića i kože.

3. Ulošci

Vata je bila malo poznata pre izbijanja Prvog svetskog rata, sem u maloj američkoj kompaniji Kimberli-Klark. Direktor kompanije Ernst Maler, i njen podpredsednik Džejms Kimberli su obišli proizvodnju celuloze i fabrike papira u Nemačkoj, Austriji i Skandinaviji 1914. i primetili su da taj materijal pet puta više upija od pamuka, kao i da kada se proizvodi masovno - proizvodnja je upola jeftinija.

Foto: Instagram/savicvujadin Foto: Instagram/savicvujadin

Oni su ga doneli u SAD i zaštitili svoj proizvod. Zatim, kada su SAD ušle u rat 1917, oni su počeli proizvodnju vate za hirurške potrebe.

Ali medicinske sestre na bojnom polju su shvatile prednosti vate za svoju ličnu upotrebu, i to je učinilo da se kompanija obogati posle rata. Novi proizvod pod nazivom Koteks (skraćenica za "Koton teksturu") puštena je u prodaju u oktobru 1920.

4. Lepljive trake

Tokom Drugog svetskog rata zabrinuta majka iz Ilinoisa, kojoj su dva sina bila na frontu, zapazila je problem koji su vojnici imali sa municijom. Naime, municija je bila pakovana u papirne kutije koje su lako mogle da se pocepaju. Zbog tog problema, ona je čak pisala tadašnjem predsedniku Ruzveltu.

Predsednik je pismo prosledio svojim saradnicima koju su ubrzo kontaktirali s firmom "Džonson & Džonson", koja je razvila lepljive trake koje su i danas neizostavan deo svakog domaćinstva.

5. Mikrotalasna rerna

Spremanje hrane pomoću mikrotalasa je otkrio Persi Spenser tokom Drugog svetskog rata tokom izgradnje jednog radarskog postrojenja. Dok je radio sa uključenim radarom, primetio je nešto veoma čudno.

Printskrin: YouTube/Mike Stratton Printskrin: YouTube/Mike Stratton

Kikiriki slatkiš u njegovom džepu je počeo da se topi. Pošto je bio čovek od akcije i već je imao 120 patenata, brzo je shvatio mogućnosti. Prvo jelo koje je namerno grejano mikrotalasima su bile kokice, a potom jaje.

Patent za mikrotalasno kuvanje je 1946. godine prijavio Rejteon, a 1947. je napravljena prva mikrotalasna rerna. Dimenzije su bile impozantne. Visine skoro 2 metra i težine oko 340 kilograma, trošila je oko 3 kilovata.

6. Digitalna fotografija

Tokom hladnog rata svet je bio na ivici novog sukoba na globalnom nivou. U njegovoj osnovi stajali su suprotstavljeni odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza, kao i uspostavljanje socijalističkog poretka u istočnoj Evropi. Stalno je postojala opasnost od izbijanja novog rata svetskih razmera.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ipak, iako je trka u naoružanju pretila uništenjem čovečanstva došlo je do velikog i neslućenog tehnološkog napretka. Upravo je tad "rođena" i digitalna fotografija. Iza svega toga stajala je NASA.

7. Internet

Internet je nastao davne 1967. godine, tada zvana ARPANET i korišćena je kao vojna mreža američkog Ministarstva odbrane.

INTERNET IMA ROK TRAJANJA: Za par godina bi mogao da eksplodira!

Cilj nastanka ARPANET-a (Advanced Research Project Agency Network) bio je povezivanje određenog broja računara u SAD.

Sam razvoj te mreže takođe je napredovao tokom hladnog rata.

(Telegraf.rs / B.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Arthas

    5. maj 2015 | 22:06

    Mikotalasna me odusevila, iskokas kokice od 50 din i stigne ti racun 100e... :D

  • Herceg

    5. maj 2015 | 22:29

    Super lepak,cini mi se prvi put koristen u Vijetnamu za trenutno zatvaranje rana i krvarenja.Danas lijepi sve ali tada a i danas najbolje kozu,tada je bio razvijen samo u medicinske svrhe.

  • Mls

    5. maj 2015 | 22:38

    Tokom američkog gradjanskog rata je otkriven značaj higijene za povećanje broja preživelih ranjenika. Jedan doktor je insistirao da se ranjenici zavijaju samo čistim zavojima čime se mnogostruko povećao broj preživelih ranjenika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA