OVO JE SLIKA SA MARSA: A naučnici kažu da je ovo plavo...

Evropska svemirska agencija je iznela svoja objašnjenja o čudnim pojavama na Crvenoj planeti, međutim postoje i oni koji se ne slažu sa ovim stanovištem

  • 13

Pojavile su se najnovije slike sa površine Marsa koje su iznenadile i zbunile svetsku javnost. Naznake plavih voda u prividno tečnom stanju koje stoje prikupljene na površini Crvene planete naterale su sve da se zapitaju o čemu se zapravo radi.

PLAVI ZRACI: Ovako izgleda zalazak Sunca na Marsu (VIDEO)

Međutim, prema Evropskoj svemirskoj agenciji, ove misteriozne plave lagune nisu ništa više nego optičke iluzije. Plave zone su zapravo tamni sedimenti koji su se izgradili tokom vremena u kraterima Marsa.

Vetrovi oblikuju okolinu na ovoj planeti, isto kao i na Zemlji, stvarajući glatke izvajane dine i kamene strukture. Ono što se razlikuje jeste brzina vetra koja može dostići 100 kilometara na sat.

Intezivni vetrovi su dovoljni da stvore ogromne oluje koje traju nekoliko dana ili čak nekoliko nedelja. Sami procesi stvaranja novih struktura traju milionima godina, uključujući eroziju i prikupljanje vulkanskog materijala.

Slojevi tamnije prašine zarobljeni su u ovim kraterima, navodi se u izveštajima. Kada se dovoljno količina prikupi, moguće je videti ovakve plavičaste pojave koje su zavarale one koji su ih videli i pomislili da se radi o nečemu sasvim drugačijem.

(Telegraf.rs/ Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • pero

    2. jun 2015 | 14:42

    Već sam pomislio da ćemo na Mars na more.

  • Voda svakako nije

    2. jun 2015 | 15:08

    To što je plavo ne znači da je voda.Voda nije plava već bezbojna a tamo nema neba,odnosno ozonskog omotača pa da se oslikava nebo u vodi i daje plavu boju.

  • 1776

    2. jun 2015 | 15:39

    Ma samo nas prave slepim kod ociju. Nemoguce da nema zivota izvan zemlje, koliko samo ima galaksija i zvezda okolo. Pa mozda vanzemaljci nisu dosli do nas, ali njihove letelice jesu. Kao sto i nasi sateliti odu skroz do drugih zvezda i planeta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA