PO NJIMA SU SNIMLJENI NAJPOZNATIJI HOLIVUDSKI FILMOVI: Ovo je 5 najluđih bekstava iz zatvora (FOTO)

Neki od najuzbudljivijih filmova inspirisani su upravo bekstvima koja su se zaista dogodila

  • 1

Prošlonedeljno dramatično bekstvo dvojice robijaša iz zatvora u američkoj saveznoj državi Njujork privuklo je veliku pažnju. Osuđenici na smrt pobegli su u subotu iz Kaznene ustanove "Klinton", rasekavši čelične zidove i šipke, što je odmah pobudilo asocijacije na poznate filmove, kao što su "Bekstvo iz Šošenka" i "Bekstvo iz Alkatraza". Neki od najuzbudljivijih filmova inspirisani su upravo bekstvima koja su se zaista dogodila, a ovo je pet najpoznatijih u američkoj istoriji.

1. Džon Dilindžer i drveni pištolj

Zajedno sa svojom bandom, američki državni neprijatelj broj jedan opljačkao je desetak banaka na Srednjem zapadu i pet policijskih stanica - ubivši tom prilikom 10 ljudi.

NE, NIJE FILM, OVO JE PRAVO "BEKSTVO IZ ŠOŠENKA": Dvojica zatvorenika nestala kroz zidove ćelija (FOTO) (VIDEO)

Januara 1934. je uhapšen je u Tusonu (Arizona) i odveden u Okružni zatvor Lejk u Kraun Pointu (Indijana), pošto je optužen za ubistvo policajca u pljački banke 1933. U to vreme se smatralo da je nemoguće pobeći iz ovog visokoobezbeđenog zatvora, ali to nije važilo i za Dilindžera.

Foto: Wikipedia/public domain Foto: Wikipedia/public domain

Trećeg marta 1934, Dilindžer je, zajedno s još jednim robijašem, pobegao iz zatvora pomoću drvenog pištolja namazanog imalinom i novog-novcatog "vorda V-8", koji je pripadao šerifu.

"Ako ikada vidim Džona Dilindžera, ubiću ga vlastitim pištoljem”, rekao je šerif Kraun Pointa Lilijan Holi. “Ovo je suviše glupo da bismo o tome pričali."

Iste godine agenti Federalnog istražnog biroa ubili su Dilindžera u Čikagu.

Njegovo bekstvo je tema filma Majkla Mana iz 2009. "Državni neprijatelji", snimljenog u zatvoru iz koga je Dilindžer pobegao 75 godina ranije.

2. Bekstvo iz Alkatraza

Jedanaestog juna 1962. osuđenici na doživotnu robiju Frenk Li Moris i braća Džon i Klarens Englin pobegli su iz zatvora "Stena" u Zalivu San Franciska.

Foto: Wikipedia/WPPilot Foto: Wikipedia/WPPilot

Da bi izveli ovaj poduhvat, napravili su glave od mešavine sapuna, toalet papira i prave kose i stavili ih u svoje krevete da bi zavarali čuvare prilikom noćnog obilaska zatvora.

Godinu dana su primitivnim alatima kopali tunel u zidu koji ih je odveo do hodnika koji se nije koristio, odakle su se popeli u ventilacioni otvor i pobegli preko krova.

Preskočili su ogradu, a zatim napravili čamac od kišnih mantila i super lepka koji su ukrali iz zatvorskog magacina. Napumpali su čamac i otisnuli se oko 22 h. Niko nije primetio da ih nema sve do jutra.

Posle 17-godišnje istrage, Federalni istražni biro je zaključio da su se udavili u zalivu. Čuveno bekstvo je ovekovečeno u filmu iz 1979. "Bekstvo iz Alkatraza", u kome Klint Istvud glumi Frenka Lija Morisa.

3. Uhvati me ako možeš

Ozloglašeni kriminalac Frenk Abagnejl pobegao je iz Saveznog zatvora u Altanti (Džordžija) 1971. tako što je ubedio zatvorske čuvare da je inspektor, a ne zatvorenik.

Foto: Wikipedia/DreamWorks Foto: Wikipedia/DreamWorks

 

On je iskoristio činjenicu da je maršal koji ga je priveo zaboravio njegovu dokumentaciju i, zajedno sa saučesnikom, ubedio čuvare da je inspektor na tajnom zadatku, koji je tu da bi špijunirao čuvare.

Posle nekoliko nedelja čuvari su stekli dovoljno poverenja u njega da bi se sastali s njegovim saučesnikom u automobilu izvan zatvorskih zidina. Abagnejl je išetao iz zatvora i čuvari ga više niakda nisu videli. Dva meseca je izbegavao policiju, a onda je uhapšen u rejonu Vašingtona. Odslužio je četiri godine zatvora u Virdžiniji, pre nego što je uslovno oslobođen. Danas je policijski savetnik za privredni kriminal.

Priča o Frenku Abagnejlu (mada ne i njegovo bekstvo iz zatvora) detaljno je opisana u filmu Stivena Spilberga iz 2002. "Uhvati me ako možeš".

4. Devetnaestogodišnjak beži iz zatvora

Septembra 2014. iz zatvora je pobegao devetnaestogodišnji mladić, koji je osuđen na tri doživotne robije zbog ubistva trojice školskih drugova u pucnjavi 2012. godine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

T.Dž. Lejn, Lindzi Brus, koji je osuđen za ubistvo, i Kliford Operado, osuđen za otmicu, pobegli su iz Kaznene ustanove "Alen" u Lajmi (Ohajo), tako što su napravili merdevine i spustili se niz zatvorske zidine.

Robijaši su se provukli kroz uzak prolaz i dospeli do zaključanog skladišta pored zatvorskog dvorišta gde su mesecima pravili merdevine od svega što su uspeli da nađu. Devetog septembra 2014. upotrebili su četiri metara duge merdevine da se popnu na vrh zgrade, a zatim preskoče zidine i pobegnu. Sva trojica su uhvaćena devet sati nakon bekstva.

5. Sedmorica iz Teksasa

Najspektakularnije bekstvo u istoriji Teksasa dogodilo se decembra 2000, kada je sedam zatvorenika pobeglo iz maksimalno obezbeđenog zatvora "Džon B. Konali" u usamljenom gradiću Kenedi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predvođeni Džordžom Rivasom, koji je tada imao 30 godina i bio osuđen na 18 uzastopnih doživotnih robija zbog pljačke i otmice, sedmorica robijaša (uključujući i dvojicu osuđenih za ubistvo) savladali su dva čuvara i osam radnika na održavanju, ukrali su njihovu odeću i ključeve od kombija i zaključali ih u ostavu. Posle toga su se poslužili lukavstvom da bi ubedili stražare da im dozvole da uzmu oružje iz jedne stražarske kule, a zatim ih vezali i pobegli kombijem.

Sedmorica iz Teksasa, kako su ih nazvali, pljačkali su od San Antonija i Dalas do Kolorada, gde su i uhapšeni, ali tek pošto su ubili 29-godišnjeg policajca Obrija Hokinsa u Irvingu (Teksas). Jedan od njih se ubio pre nego što je uhapšen, a ostala šestorica su vraćeni u zatvor "Džon B. Konali". Od tada su pogubljena trojica, uključujući i Rivasa.

(Telegraf.rs/ Izvor: businessinsider)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Abudabi

    12. jun 2015 | 07:48

    Bilo je na National Geographic kanalu Prision Escape rekonstrukcija dogadjaja bekstva iz Americkih zatvora (po istinitim dogadjajima naravno)...Odlicna sezona sa neverovatnim pricama i epizodama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA